Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Danmark er et uland til energibesparelser

Politikernes uvilje til at få forhandlet energispareindsatsen har konsekvenser, hedder det i læserindlæg.

Artiklens øverste billede
I Danmark er vi utroligt traditionelt tænkende med hensyn til energioptimering. Arkivfoto: Thomas Borberg

I snart et år har vi ventet på, at politikerne på Christiansborg skulle træffe en afgørelse i forhold til, hvad de har tænkt sig, at energispareindsatsen skal indeholde.

Det virker ikke til, at de har travlt med at blive færdige, men det har vi som privat ingeniørvirksomhed inden for energispareindsatsen. Vi er låst i denne periode, da alt stort set er sat på standby.

Vi er til daglig i hård konkurrence med de store energiselskabers rådgivningsafdelinger, og den konkurrence har vi intet imod at tage. Men i denne periode, hvor energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt holder os som gidsler, er konkurrencen mellem de store energiselskaber og de private ingeniørfirmaer bestemt ikke lige. Energiselskaberne tjener jo nærmest flere penge, mens vi venter på en afgørelse, og de stikker blot hånden ned i pengetanken, når lønnen til energirådgiverne skal betales.

Kom nu i gang

Min opfordring til de ansvarlige politikere er: Få nu truffet en beslutning omkring fremtiden for Energispareordningen, så vi igen kan komme i gang med at finde nogle kvalificerede energibesparelser. Om energisparepuljen skal være større eller mindre, er ikke afgørende for mig, det afgørende er, at der kommer kvalitet i de løsninger, som den støtter, hvilket ikke altid er tilfældet i dag. For eksempel er det grotesk, at man kan gå ind i et hvilket som helst byggemarked i dag og hente gratis rørskåle og samtidig få en stort set gratis led-pære med sig hjem, da energisparepuljen betaler.

De penge, der spildes på sådanne udokumenterede tiltag, kunne være brugt langt bedre. For der er masser af muligheder for energioptimering både hos de private og hos de danske virksomheder.

Traditionelt tænkende

Energiselskaberne har på det seneste været ude at sige, »at de lavthængende frugter, de er plukket«. Jeg kan ikke være mere uenig. Vi vader rundt i frugter, der ligger og flyder på fabriksgulvet, når vi udfører de obligatoriske energisyn hos virksomhederne. Problemet er, at vi har en kultur i Danmark, der er utroligt traditionelt tænkende.

Man skifter pr. automatik gammelt ud med nyt og kalder det »god« rådgivning, i stedet for at gå systemet/bygningen igennem og undersøge, om de gamle forudsætninger stadig holder i forhold til eventuel ændret produktion/behov. Vi oplever desværre, at det kun er få, der tænker sådan i Danmark i dag. Derfor vil jeg betegne Danmark som et uland, når det kommer til at udtænke effektive og innovative energibesparelser.

Danmark har nedprioriteret uddannelserne inden for energi, og der uddannes slet ikke nok på højt niveau fra universiteterne. Der er mangel på kvalificeret personale, hvis vi skal hæve standarden.

Danmark har i stedet satset på efteruddannelse af vvs’ere og elektrikere, hvilket er at skyde ved siden af målet, hvis vi vil fremstå som energibevidste i EU.

Når energiselskaberne ophøjer produktleverandører til energieksperter, er det sjældent set, at der anbefales andre produkter end deres egne. En kølemand vil for eksempel aldrig foreslå solafskærmning som det første, han vil selvfølgelig hellere sælge et større køleanlæg. Det samme gør sig gældende ved alle øvrige faggrupper.

Brancheorganisationerne plejer kun deres egne interesser og glemmer ligeledes det store billede. Dansk Energi vil have mere el, og Dansk Fjernvarme vil have mere fjernvarme.

Varmepumpen hos forbrugeren

For eksempel mener de, at varmepumper i fjernvarmenettet, som skal køre 365 dage om året, er mere energieffektive, end hvis man benytter den samme teknologi og placerer den hos forbrugeren. Men der er langt bedre effekt i at placere varmepumpen hos forbrugeren. På den måde kan driftstiden og temperaturen tilpasses forbruget, og så kan vi begynde at kalde os energibevidste.

I Danmark har vi en opfattelse af, at vi er fantastisk dygtige og meget energibevidste, men det er ikke tilfældet. Jeg håber, at det nye forlig vil hjælpe med til at skubbe og forandre den fejlagtige kultur, som i dag er herskende i Danmark. Vi bør alle have en fælles interesse i at få mest muligt ren og nyttig energi for pengene hos slutforbrugeren.

Så lad os nu komme i gang.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.