Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Brexit - er det tid til afsked?

Debat: Hvis briterne forlader EU, vil der komme en naturlig debat om, hvorvidt Danmark skal følge dem ud af EU.

Noget så demokratisk som en folkeafstemning i Storbritannien har givet dommedagsprofeter kronede dage. Man forledes nærmest til at tage afsked med ens kære forud for den påståede brexit-katastrofe. Blandt profeterne er tyske Bertelsmann Stiftung, som i tilfælde af britisk EU-farvel spår nedgang i britisk bnp på op til 14 pct. i 2030.

I Danmark forudser pro-EU Tænketanken Europa muligt tab af 5 pct. af britisk bnp, svarende til 986 mia. kr., samt 2-3 pct. højere arbejdsløshed frem mod 2020.

Alt dét som følge af en demokratisk folkeafstemning i Storbritannien i 2016? Næppe troligt.

Og nok gør brexit-fortalerne sig skyldige i overdrivelser, men briterne kan grundlæggende lære en del af den danske euroafstemning i 2000. P.t. bebuder den britiske finansminister, George Osborne, finanspolitiske stramninger for 281 mia. kr., hvis det ender med udmeldelse af EU.

I 2000 advarede finans- og økonomiministrene Mogens Lykketoft (S) og Marianne Jelved (R) danskerne om, at et nej til euroen ville koste mindst 20 mia. kr. Danske Bank påstod, at rentespændet efter et nej ville koste aktie- og boligejere 150 mia. kr.

Sådan gik det ikke.

Små og ubetydelige

Dansk økonomi udviklede sig godt i tiden efter 2000, og ved at sige nej til euroen havde danske vælgere i 2012 undgået en risikoeksponering på 313 mia. kr. i forbindelse med eurokrisen i Sydeuropa (som p.t. fortsætter).

Naturligvis er der forskelle på en dansk euroafstemning og brexit, men i Analyseenheden 4V vurderer vi, at de negative konsekvenser for bnp i sidste ende bliver små og ubetydelige.

På negativsiden er det korrekt, at handelsbarrierer kan opstå i forbindelse med britisk udtræden, hvilket påvirker samhandel og dermed jobskabelse. På den anden side vil briterne med brexit sandsynligvis kunne indgå frihandelsaftaler langt hurtigere end via EU’s fælles handelspolitik. Det vil have en gavnlig effekt på bnp.

I dag skal briterne, der er frihandelsmindede ligesom danskerne, tage hensyn til frihandelsskeptikere i Frankrig, Tyskland og Sydeuropa, som eksempelvis ser ud til at sætte TTIPforhandlingerne med USA på standby.

Så hvad betyder den britiske afstemning egentlig for Danmark?

Kort og godt: Et bremain-resultat vil resultere i et bedre EU, fordi de britiske reformkrav i så fald skal gennemføres.

Et brexit vil derimod medføre en naturlig debat om, hvorvidt Danmark skal lave en danexit og følge briterne ud af EU. Naturligvis, for uden hjælp fra Storbritannien i spørgsmål om frihandel og statslig intervention står Danmark ret alene sammen med lande som Holland og Sverige.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.