Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Fjernvarmesektoren har et effektivt medejerskab

Fri os for kortsigtede effektiviseringer og ugennemtænkt åbning for semiprivatisering i fjernvarmesektoren, skriver Kim Behnke.

Størstedelen af den danske forsyningssektor er organiseret gennem medejerskab. Elnet, vandforsyning og fjernvarme er præget af lokale andelsselskaber, hvor kunder og ejere er forenet i rollen som forbrugere. Forsyningssektoren består også af en række kommunale selskaber, men særligt efter udskillelsen af vandsektoren fra 2010 er det gået stærkt med at danne kommunale aktieselskaber med flere forsyningsområder i samme koncern. Kendetegnet for både andelsselskaberne og de kommunale selskaber er, at der er tale om stærk lokal forankring og et medejerskab, som er værd at værne om. Liberaliseringen af el- og gasområdet har betydet, at produktion af el og indvinding af gas sammen med handel til kunderne er gjort til kommercielle aktiviteter. Elsektoren, hvor man er nået længst, har fortsat monopol på både det lokale elnet og det nationale transmissionssystem. Det nationale transmissionssystem for både el og gas varetages af statsvirksomheden Energinet.dk. Påstanden fra Søren Linding her i avisen den 16/6 om, at der med delvist frasalg af aktier i Dong Energy er sket en privatisering af elsektoren, er ganske enkelt ikke rigtig. For det første ejer staten fortsat over halvdelen af aktierne, og for det andet er Dong Energy slet ikke hele den danske elsektor.

Elsektoren er blevet opdelt i produktion, transmission/distribution og salg af el. Kun transmission og distribution er monopolvirksomhed drevet af staten og de lokale elselskaber. Kan man ikke gøre noget lignende til ”effektivisering” af fjernvarmesektoren. Svaret er nej. Fjernvarmesystemerne hænger – modsat elsystemet – ikke sammen. Fjernvarme produceret i Hjørring kan kun nå kunderne i området og ikke kunder i Haderslev eller Hillerød. Omkring de store byer er der varmetransmission med flere producenter på samme system. Men deres produktion sker efter kontrakter og central lastfordeling. Der er ikke en børs for handel med fjernvarme, som det kendes fra el.

Ikke i fjernvarmesektoren

Elsektoren i Danmark og udlandet har gennem hård styring og effektiviseringskrav skåret markant ned på investeringerne i ny kapacitet og vedligehold af eksisterende kraft- og kraftvarmeværker. Den dag, der er for få værker tilbage – som f.eks. mange steder i USA og snart også i England – vil vi ikke have høj forsyningssikkerhed, men få afbrudt elforsyning. Det samme skal ikke overgå fjernvarmesektoren. Kortsigtede krav om effektivisering må ikke få de langsigtede investeringer til at lide skade.

Fra pensionskasser, kapitalfonde og finanssektoren i øvrigt er der mange ønsker om at kunne investere i fjernvarmesektoren. En sektor med loyale tilsluttede kunder og lange kontrakter er attraktiv til investeringer for udbytte til pensionskunder og aktionærer. Men hvorfor skal fjernvarmekunderne betale til det? I dag er non-profit princippet eller hvile-i-sig-selv med til at sikre, at årets resultat i fjernvarmeselskaberne, andelsselskab eller kommuner, bliver sendt tilbage til kunder og forbrugere i form lavere pris året efter. Det er direkte afregning, uden at en kapitalfond først skal høste 5-10 pct. afkast. At få eksterne investorer ind i fjernvarmesektoren vil derfor med stor sandsynlighed få prisen til at stige til skade for kunderne. I vores nabolande Tyskland og Sverige har man haft privatiseringer, som er blevet fortrudt, og forbrugerne har tilbagekøbt selskaberne.

Regeringen vil fremlægge en ny forsyningsstrategi til efteråret, hvor der formentlig vil blive stillet nye krav til besparelser i forsyningssektoren. En sådan strategi bør have fokus på at udvikle og ikke afvikle sektorerne, der fortsat skal have råderum til at efterleve politikernes øvrige ønsker om innovation, miljøvenlig omstilling, klimatilpasning og øget samdrift mellem sektorerne. Kortsigtede effektiviseringer og ugennemtænkt åbning for semiprivatisering gavner slet ikke den værdifulde forsyningssektor.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.