Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

En glædens dag?

Der er et brev i postkassen. I og for sig et sjældent syn. Kunne lige så godt have kommet med e-post. Så havde man sparet portoen.

Hvad er det så, at sagen drejer sig om? Jeg er blevet 1,700 kr. rigere. Helt uventet; fordi jeg har opgivet at vide hvorfor.

Senest har jeg indgivet min årsopgørelse (i gamle dage kaldet selvangivelse) uden overhovedet at kunne fornemme, om jeg var købt eller solgt. Jeg ejer ikke muligheden for som almindelig skatteborger at udregne min skat uden for Skats hjemmeside ... Og kan man stole 100 pct. på den? Ja, det er jo egentlig et åbent spørgsmål med de mange verserende skatteskandaler.

Men det var nu ikke der, de 1.700 kr. kom fra. Nej, et venligt brev fra Energinet.dk med en såkaldt Mikro VE-afregning med pålydende ”selvfakturering”.

I første omgang efter en hurtig gennemlæsning; nå, endnu en regning på afgift eller bidragssats. Opfindsomheden er jo stor for lidt ekstra til statskassen. Men ikke denne gang. Det var uventet: åh jo, selvfølgelig er jeg glad for afregningen, det er ikke derfor, jeg skriver dette indlæg. Jeg har jo brugt 150.000 kr. af mine i forvejen beskattede sparepenge til at lægge et solcelleanlæg op på taget.

Så nu sidder jeg med mit brev i hånden og kigger ud af mit parcelhusvindue hen over computerskærmen. En venlig tanke til Post Danmark, som har båret brevet ud til mig – og tænker på, hvem det mon er, der betaler portoen og den givetvis omfattende administration, der ligger bag ved lovparagrafferne og beregningen af mine 1.700 kr. Vi giver så meget til hinanden, er tidens slogan frit efter DR. Men hvem er det, der betaler?

Hvorfor skal det være så svært at være borger i vort samfund i dag? Lovkomplekset er så kompliceret, at menigmand med andre interesser end jura ikke har en kinamands chance for at gennemskue, hvad der foregår hen over hovedet på en med love og hastelove, fortolkninger og domstolsafgørelser.

Jeg har som borger givet mig i myndighedernes vold. Men er jeg tryg ved det?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.