Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Naturglæder og forpligtelser

Vi er ret glade for vores natur, her til lands. Helt aktuelt er det lykkedes os at sikre de enestående naturværdier langs de danske kyster.

Vi er ret glade for vores natur, her til lands. Helt aktuelt er det lykkedes os at sikre de enestående naturværdier langs de danske kyster. Takket være den folkelige opbakning og kærlighed til vores smukke landskaber og de naturværdier, der knytter sig til dem.

Og det skal vi selvfølgelig fortsætte med. At sætte os op mod kortsigtet økonomisk vinding på bekostning af uerstattelige naturværdier.

Det kan undertiden være rigtig svært. Det viser den seneste tids politiske slagsmål om, hvad landmanden må gøre uden at det går ud over naturen.

Vi har som medlem af FN forpligtet os til at tage vare på alle skabninger. Biodiversitetskonventionen er global. Og når FN beder os om at standse tabet af biodiversitet, er det selvfølgelig en forpligtelse, der skal løses globalt.

Det er meningsløst, at det enkelte land skal sikre arter, der har det fint på den anden side af ligusterhækken eller lidt længere nede ad vejen. Det må vi finde ud af at samarbejde om. Det er ikke et spørgsmål om naturglæde, men om rationel naturforvaltning.

I EU’s biodiversitetsstrategi fra 2011 står der da også, at vi skal »medvirke til at forhindre tab af biodiversitet globalt«. Globalt. Men alligevel forsømte EU en oplagt mulighed for at fordele ansvar og byrder mellem medlemslandene, dengang de udfærdigede deres naturbeskyttelsesdirektiver.

Vi skal alle sammen udlægge beskyttelsesområder for de samme arter.

Langt de fleste af de dyre-, plante- og svampearter, der er forsvundet fra Danmark, har det fint hos vores naboer, og langt de fleste af de arter, der er vurderet som truede hos os, er ikke truede i EU som helhed.

Noget andet er selvfølgelig, hvad vi selv har lyst til at gøre af kærlighed til vores danske naturværdier. Og det helt uanset internationale forpligtelser.

Når debatterne om den rette naturforvaltning ofte ryger ud ad tangenterne, er det ikke mindst, fordi de to sider af sagen – internationale forpligtelser eller ”bare” naturglæde – bliver rodet godt og grundigt sammen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.