Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Fire ministre lover et friere Danmark

Debat: Danmark er et af verdens frieste lande. Regeringen vil både værne om den frihed og udbygge den.

Artiklens øverste billede
Vi skal ikke, som i Shu-bi-duas sang, have ”folkepoliti betjente med støvler og hjelm og skrårem på”. Vi skal have myndig heder, som vi kan have tillid til, og som sikrer de friheder, vi sætter så meget pris på. Arkivfoto: Claus Bonnerup/Polfoto

»Hva’ sku’ vi med en præsident, sådan en folkepolitibetjent med støvler og hjelm og skrårem på, som stikker sin næse i alt.«

Sådan sang popgruppen Shu-bi-dua for mange år siden. I nogle få ord beskrev Shu-bi-dua den danske folkesjæl.

Danmark er et frit land – og vi afskyr indblanding i vores privatliv. Vi vil have lov til at bestemme over os selv.

For et år siden lovede regeringen at arbejde for et friere, rigere og rimeligere Danmark. Friheden har været en blå tråd i projektet.

Slut med at stikke sin næse i alt. Slut med at give bøder til fredelige folk, der f.eks. har en hobbykniv med sig i bilen. Og din bil er i øvrigt blevet billigere, for første gang i årtier, i kraft af lavere registreringsafgifter. Så nu har danskerne noget mere af den frihed, der ligger i at kunne bevæge sig fra sted til sted. Og snart får unge på 17 år mulighed for at få kørekort, hvis de ledsages af en voksen, erfaren bilist. Det skal give dem mere øvelse, inden de bliver sluppet ud på landevejene på egen hånd. Friheden, ansvar og øget erfaring går hånd i hånd.

Friheden til at bevæge sig er ikke alene blevet større på landevejene, men også i de offentlige systemer. Vi mener det, når vi siger: Sæt mennesket frem for systemet. Kan det offentlige sygehus ikke behandle din hofte efter en måned, har du, som patient, ret til at få pengene med dig til et privatsygehus. Og hvis du foretrækker en friskole til dit barn, er det også blevet lidt nemmere. Fremover får de frie skoler dækket 73 pct. af udgiften pr. elev i folkeskolen, mod 71 pct. tidligere. De offentlige skoler og sygehuse får fortsat mest, fordi de har en række ekstra forpligtelser. Men det frie valg mellem offentligt og privat er blevet forøget.

Regeringen arbejder videre

En af de mest fundamentale friheder, vi kan komme i tanke om, handler om muligheden for at kunne forsørge sig selv. Det kræver, at man gør op med systemer, som holder folk hen i passivitet. Derfor har regeringen sikret, at det lidt bedre kan betale sig at arbejde ved at lægge loft over kontanthjælpen. Der ligger en vigtig frihed i, at systemet ikke pr. automatik gør folk til klienter. Regeringen vil arbejde videre ad det spor i efteråret, ikke mindst for at sikre, at skatterne på de laveste arbejdsindkomster bliver sat ned, så det bedre kan lade sig gøre at forsørge sig selv.

Frihed handler om, at mennesker kan få lov til at være sig selv uden andres vilkårlige tvang. Din frihed skal ikke krænkes af forbrydere såsom voldtægtsforbrydere og pædofile. Og derfor har vi sat ind med højere straffe. Nogle bilder sig ind, at lov og orden ikke kan være en liberal mærkesag. Det er en fuldstændig misforståelse. Lov og orden er nødvendig for at beskytte menneskers ret til liv, frihed og ejendom. Både mod direkte overgreb og mod trusler.

Frihed handler om, at mennesker kan få lov til at være sig selv, uden andres vilkårlige tvang.

En af de mest ophedede diskussioner lige nu handler om, hvorvidt visse ekstremistiske imamer ustraffet skal have lov til at sprede slet skjulte trusler, ikke mindst mod andre indvandrere. Regeringen står fast på friheden til at tro og mene, hvad man vil. Men der går et skel ved opfordringer til ulovligheder og trusler. Vi vil ikke se igennem fingre med, at vores medborgere bliver undertrykt.

Danmark er et af verdens frieste lande. Regeringen vil både værne om den frihed og udbygge den. Også af den grund har regeringen med et bredt politisk flertal i ryggen valgt at øge vores militære bidrag rundt omkring i verden, herunder Mali, Afghanistan og ikke mindst Irak/Syrien. Danmarks frihed, sikkerhed og tryghed varetages ikke kun på dansk grund, men også ved internationalt at bidrage til stærke koalitioner imod de ydre trusler, der truer vores værdier, velfærd og levevis. Vi vil ikke slå et større brød op, end vi kan bage, men skridt for skridt gøre det nemmere og friere at være dansker.

Vi skal ikke have ”folkepolitibetjente med støvler og hjelm og skrårem på”. Vi skal have myndigheder, som vi kan have tillid til; myndigheder, som sikrer de friheder, som vi sætter så meget pris på.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.