Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Polsk-tysk venskab i 25 år – hvor der før var krig, konflikt og dyb mistillid

Det kan næsten være svært at forstå, hvor meget vi har opnået på kun 25 år, skriver de to landes ambassadører.

Datoen den 17/6 1991 står som et symbolsk vendepunkt i det polsk-tyske forhold, men også i den europæiske forsonings- og genforeningsproces. På denne dag underskrev den daværende tyske kansler Helmut Kohl og den polske premierminister Jan Krzysztof Bielecki en traktat om godt naboskab og venskabeligt samarbejde. I dag, 25 år senere, synes aftalen måske blot at være én mellemstatslig traktat blandt mange, men tilbage i 1991 var der tale om en milepæl for både Polen og Tyskland, idet vores lande dermed lagde den tragiske historie med krig, konflikt og dyb mistillid bag sig og rettede fokus fremad mod en fælles fremtid og et tæt samarbejde inden for den europæiske ramme.

Senere udtalte en polsk udenrigsminister: »Siden 1989 har vi lært, at vi ikke alene deler de samme interesser, men at vi også udgør et skæbnefællesskab«, hvortil hans tyske kollega svarede: »Tyskland og Polen har et særligt ansvar for at forhindre nye opsplitninger af Europa«. Dette udsagn synes i høj grad at gælde for Europa i dag, hvor fundamentet for det europæiske integrationsprojekt udfordres, vi alle er foruroligede over et muligt brexit, og hvor sikkerhedssituationen forværres i hele regionen som følge af Ruslands fremfærd på Krim og i det østlige Ukraine.

Fælles historiebog

Vores to landes fælles historie har lært os, at dialog og intensive mellemmenneskelige kontakter er den eneste måde, hvorpå vi kan skabe fælles forståelse og derved forme vores fælles fremtid. I dag arbejder vi på en fælles historiebog, som vil blive præsenteret af vores regeringer i næste uge under den årlige runde af polsk-tyske regeringskonsultationer. Polske og tyske regioner og byer arbejder tæt sammen, vi afholder et årligt polsk-tysk medieforum og har indstiftet en polsk-tysk pris. Hvis vi kæmper mod hinanden, er det udelukkende på fodboldbanen. Vores økonomiske og forretningsmæssige samarbejde drøner derudad. Den gensidige handel løber op i 96 mia. euro årligt (med et udgangspunkt på blot 8 mia. euro i begyndelsen af 1990’erne), og vi forventer, at den i år for første gang vil nå over 100 mia. euro. Tyskland står for mere end en fjerdedel af Polens internationale handel, mens Polen allerede er blevet Tysklands syvendestørste handelspartner med en omsætning på cirka det dobbelte af omsætningen med Rusland og næsten det samme som med Italien.

Vi føler et fælles ansvar for sikkerhed, stabilitet og udvikling i Europa. Sammen med Danmark er vi stolte af vores bidrag til det polsk-tysk-danske multinationale korpshovedkvarter i den polske by Szczecin. Vi støtter Natos styrkede tilstedeværelse på den østlige flanke og fremhæver, at sikkerhed er udelelig, hvorfor vi ser frem til, at alliancen udsender et stærkt signal om enhed og solidaritet på det kommende Nato-topmøde i Warszawa. Vi er bekymrede for destabiliseringen i EU’s naboskab, både mod syd og mod øst. Derfor bakker vi op om reformprocessen i Ukraine, går ind for at opretholde sanktionerne mod Rusland og føler os forpligtede på at støtte koalitionen imod IS.

Vi understreger tydeligt, at vi er klar til at yde støtte til vores sydlige naboer gennem udviklingssamarbejde og humanitære projekter. Vi er ligeledes fast besluttede på, at migrationskrisen ikke må føre til nye opsplitninger af Europa, og deler den opfattelse, at migration vil vedblive at være en af EU’s største udfordringer. Vi noterer os med stor glæde, i hvor høj grad vores lande også deler holdninger med Danmark, idet vi er i gang med at ”genopdage naboskabet hen over Østersøen”, at skabe en energiunion med et fælles energimarked, at fremme vækst og jobskabelse samt at bringe Europa tættere på borgerne. Det kan næsten være svært at forstå, hvor meget vi har opnået på kun 25 år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.