Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Kan vi finde en opskrift på vækst?

Det var et godt tiltag, da regeringen sidste år fremsatte sit oplæg: Vækst og udvikling i hele Danmark. For os, der befinder os lidt uden for hovedstadsområdet, var det rart, at der blev sat fokus på, hvordan regeringen kan bidrage med forskellige initiativer, der hjælper væksten på vej her, hvor vi bor.

Initiativerne er gode, men på Lolland-Falster bilder vi os ikke ind, at regeringen kan skabe den vækst, vi har brug for. Regeringen kan være med til at understøtte væksten, men hvis man ønsker fremdrift og jobskabelse i det område, man bor i, må man også selv gøre en indsats.

Lige nu ser det ud, som om det kun er Østjylland og hovedstaden, der oplever vækst, mens landdistrikterne kun oplever fraflytning, virksomhedslukninger m.v. Men der er naturligvis også landdistrikter i Danmark, der oplever vækst i både befolkning, erhvervsliv og turisme. Og det er netop læren fra de steder, hvor det går godt, som vi bør tage med os videre og blive kloge af. Måske kan vi ligefrem udvikle en opskrift på vækst uden for hovedstaden?

Man må i hvert fald konkludere, at store virksomheder som Ecco, Grundfos, Lego og Danfoss ikke er placeret i hverken hovedstadsområdet eller i Østjylland, og på trods af det er det lykkedes dem at fastholde en stærk base, hvortil de kan skaffe kvalificeret arbejdskraft, få afsat deres varer, generere underleverandører og skabe arbejdspladser.

Selv om disse virksomheder har ligget, hvor de gør, i mange år, viser det trods alt, at der kan drives virksomhed uden for hovedstaden. Samtidig har vi set, at Apple investerer 6,3 mia. kr. i et nyt datacenter i Foulum ved Viborg. En investering, der repræsenterer Apples største projekt i Europa til dato. Så også en stor koncern som Apple kan altså se muligheder i at etablere sig i et landdistrikt.

I stedet for altid at bede andre om hjælp og regne med flere tiltag fra regeringen vil vi prøve at finde opskriften på vækst, så vi selv kan skabe den.

For at samle inspiration og få viden har vi arrangeret en debat på dette års folkemøde, hvor vi har sammensat et panel af lokale politikere, transportministeren samt erhvervsfolk. Vi håber, at debatten kan bidrage med input, så vi kan få skabt vækst, selv om man ikke lige har adresse på Rådhuspladsen i København.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.