Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Lad os få sat tal på grænsehandel

Der bliver måske brug for at slukke tørsten med en sodavand, når embedsmænd i Skatteministeriet i juni forhåbentligt lægger sidste hånd på en rapport om grænsehandlens omfang. Vi er nemlig blevet stillet i udsigt, at rapporten kommer inden sommer. Og det ser vi frem til, så det, vi oplever hver dag, bliver konkret for enhver.

Vi ved, at grænsehandlen fortsat er stor takket være høje danske punktafgifter og dansk pant på bl.a. øl, sodavand, vin, spiritus, slik og chokolade. Omkring halvdelen af danskerne valfarter til den dansk-tyske grænse for at købe ind af de eftertragtede varer, som er særligt dyre i Danmark.

Grænsehandlen skader dansk erhvervsliv og koster job. Når danskerne tager til Tyskland for at handle, mister danske butikker salg, og staten mister indtægter fra afgifter og moms. Samtidig skaber højere afgifter og dansk pant grobund for illegal handel med slik, sodavand og alkohol.

Skatteministeriets tidligere rapport om grænsehandlen viste, at halveringen af sodavandsafgiften og sænkningen af ølafgiften førte til pæne fald i grænsehandlen med øl og sodavand. Omvendt viste rapporten også, at afgiftsforhøjelser på vin, alkoholsodavand, slik og chokolade førte til en stigning i grænsehandlen og den illegale handel. Ikke desto mindre er vinafgiften hævet med 89 pct. og afgiften på slik og chokolade med 83 pct. siden 2009. Og selv om ølafgiften blev reduceret med 15 pct. i 2013, er den stadig 10 pct. højere end i 2009.

Utilsigtede konsekvenser

Det er et velkendt politisk argument at sætte afgifterne op for dels at få folk til at købe lidt mindre og dels for at få flere penge i statskassen. Vi må konstatere, at begge dele hidtil er slået fejl.

Man får ikke forbrugerne til at betale merpris for afgiftsbelagte dagligvarer, når der kan købes chokolade, slik eller vin i Tyskland uden afgift. Grænsehandlen har tilmed den effekt, at den øger danskernes forbrug af varer, som de høje danske afgifter skulle begrænse. For når man nu er taget over grænsen efter øl, kan man jo lige så godt købe lidt ekstra slik, vin, spiritus og sodavand. En tredjedel af de grænsehandlende danskere siger, at de har en tendens til merforbrug, når de grænsehandler.

De høje danske afgifter har altså flere utilsigtede konsekvenser: Omsætning, beskæftigelse, moms- og afgiftsprovenu flytter til Tyskland, den illegale handel vokser, og danskerne forbruger mere, end hvis de kunne købe varerne med ingen eller lavere afgifter i Danmark.

Hvor stort omfanget er, ser vi frem til at læse i Skatteministeriets rapport om grænsehandlens omfang. Med fakta i hænderne tror vi ikke på, at man fra politisk side kan blive ved med at ignorere effekten af de tårnhøje afgifter.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.