Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Loven favoriserer den private hjemmepleje

Det er kun den private hjemmepleje, der må tilbyde ældre borgere tilkøbsydelser, hvis de f.eks. har brug for ekstra rengøring eller vil bestille en ekstra portion aftensmad. Der er brug for nye regler på området.

Artiklens øverste billede
Det er sund fornuft, at vi indretter loven, så den kommunale hjemmepleje i fremtiden kan tilbyde borgerne tilkøbsydelser, når behovet opstår. Arkivfoto: Helle Arensbak

Jeg er stolt af vores danske velfærdssamfund. Selvom alt ikke er perfekt, har vi gratis uddannelse til de unge, økonomisk støtte til de svageste og værdig pleje til de ældre.

Det er en samfundsmodel, vi skal holde fast i, så alle borgere har mulighed for at leve et godt og langt liv uanset social baggrund. Det er samtidig en model, vi skal vedligeholde og udvikle, når vi finder huller hist og her.

Når vi taler om ældres værdighed, er valgfrihed afgørende. Uanset hvor gammel du er, skal du have muligheden for at leve det liv, der giver mening for dig – også selvom du har brug for hjælp fra andre. Ifølge regeringen kan vi sætte hak ved valgfriheden, så snart den ældre borger har fået muligheden for at vælge, om der skal stå Københavns Kommune eller A/S på leverandøren af den rengøring og vakuumpakkede mad, der bliver leveret. Men valgfrihed er meget mere.

Valgfrihed handler om de små hverdagsønsker, som gør en forskel. At du kan blive ved med at bo i den lejlighed, du altid har boet i, selvom du nu har brug for praktisk hjælp til rengøringen. Eller muligheden for at invitere dit barnebarn til middag, selvom du har svært ved at lave maden selv. Det er en frihed, vi skal kunne tilbyde borgerne – og det kan vi ikke i dag.

I dag kan den kommunale hjemmepleje kun tilbyde borgerne en bestemt grundpakke, når de får brug for praktisk hjælp. Her gør vi vores ypperste for, at kvaliteten er i top, og brugertilfredsheden i Københavns Kommune viser da også, at plejepersonalet gør det godt. Men hvis en borger har brug for ydelser, der rækker ud over grundpakken, så er hun tvunget til at vælge privat. Hvor der ikke er begrænsninger for private leverandører, må kommunerne efter servicelovens paragraf 83 nemlig ikke tilbyde tilkøbsydelser, der ligger udover de behovsbestemte ydelser, som kommunen er forpligtet til at tilbyde. Det er ikke valgfrihed, men en klar favorisering af de private udbydere.

Tryghed er vigtig

7/6 offentliggjorde Kora en evaluering af et frikommuneforsøg, hvor borgerne i seks kommuner har kunnet tilkøbe ydelser fra deres kommunale hjemmepleje. Evalueringen viser, at de ansatte har været glade for at kunne tilbyde borgerne ekstraydelserne, og borgerne, der har benyttet sig af tilkøb, har været tilfredse og følt stor tryghed ved ordningen.

Følelsen af tryghed er vigtig. Vi skylder vores ældre borgere, at systemet er indrettet på deres præmisser. De seneste mange konkurser blandt de private leverandører har gjort, at de ældre med rette føler sig utrygge ,og det får dem til at vælge de private fra. Så kan vi ikke være bekendt at tvinge dem ud i at vælge den private leverandør, blot fordi de en gang om året har brug for en ekstra hovedrengøring eller ønsker at invitere gæster over til middag. Det burde vi også have lov til at tilbyde hos os i kommunerne.

Jeg kan godt forstå, at nogle er bekymrede for, at tilkøbsydelser i den kommunale hjemmepleje vil blive brugerbetalingens indtog i det danske velfærdssamfund. Sådan skal det ikke være. Vi har som kommuner et politisk ansvar for, at alle vores borgere får den bedst mulige velfærd. Du skal ikke præsenteres for en discountmodel, den dag du får brug for praktisk hjælp, bare fordi du ikke har en stor opsparing.

Vi skal forpligte os selv på, at den grundlæggende velfærd fortsat er i orden, så alle borgere har muligheden for et værdigt liv hele livet. Tilkøbsydelserne skal udelukkende gå til de ekstra ønsker, som rækker ud over, og som den enkelte borger vælger at prioritere.

Jeg tror ikke, at det vil være ekstravagante ønsker. Det vil være små ønsker, men som har stor værdi for borgeren. Og derfor er det sund fornuft, at vi indretter loven, så den kommunale hjemmepleje i fremtiden kan tilbyde borgerne tilkøbsydelser, når behovet opstår.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.