Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Få drenge får medicinsk behov for omskæring

Der florerer mange myter om penisforhuden. En af dem går ud på, at intakte drenge og mænd er i alvorlig risiko for at udvikle forhudsforsnævring, betændelsestilstande, urinvejsinfektioner og andre problemer, og at det af den grund er en fordel at være omskåret. Ifølge en artikel fra 2014 af den internationalt kendte omskæringsfortaler Brian J. Morris, overtrumfer fordelene ved spædbarnsomskæring skadevirkningerne i forholdet 100:1. Og faren for forhudsproblemer er ifølge Morris så stor, at hver anden intakte dreng vil udvikle et operationskrævende forhudsproblem i løbet af sin levetid. Desværre har der ind til for nylig manglet solide befolkningsbaserede undersøgelser til afvisning af disse vilde postulater.

I maj 2016 fik to danske læger, Ida Sneppen og Jørgen Thorup fra Rigshospitalet, offentliggjort en grundig undersøgelse i de amerikanske børnelægers fagtidsskrift, Pediatrics. Undersøgelsen tilbageviser effektivt myten om farerne ved at vokse op med en naturlig penis.

De danske forskere viste, at der i perioden 1996-2014 blev født i gennemsnit 10.858 drenge om året i Region Hovedstaden. I denne population af drenge blev der i løbet af et helt kalenderår (2014) kun udført forhudsoperationer på 181 drenge i alderen 0-17 år, svarende til 1,7 pct. af drengene.

Da danske kirurger generelt udfører forhudsbevarende operationer, medmindre det skønnes absolut nødvendigt at foretage en regulær omskæring, hvor hele forhuden destrueres, var det kun 53 af de 181 opererede drenge, som faktisk mistede forhuden. Resten kunne behandles med forhudsbevarende kirurgi.

Det vil altså sige, at kun 53 af 10.858 drenge, eller 0,5 pct., udviklede så alvorlig en forhudslidelse, at omskæring var nødvendig.

Hvis man løseligt anslår, at ca. 20 pct. af drenge i Region Hovedstaden bliver omskåret af rituelle grunde, betyder det, at den reelle risiko blandt intakte drenge for at skulle omskæres på grund af et medicinsk problem inden 18 års-alderen er ca. 0,6 pct.

Undersøgelsen fra Rigshospitalet viser altså, at kun i størrelsesordenen 1 af 200 normale, intakte drenge vil få så alvorlige forhudsproblemer, at omskæring bliver nødvendig, inden de fylder 18 år.

Der er altså ikke kun gode etiske grunde til at lade drenge selv bestemme, om de vil omskæres eller ej. Også ud fra en sundhedsbetragtning kan forældre med sindsro lade deres sønner vokse op med intakte kønsorganer, så de selv kan træffe valget, når de bliver myndige.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.