Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

De kystnære havvindmøller skal fastholdes – som aftalt

Regeringen vil løbe fra aftalen om at bygge en række kystnære havvindmøller cirka 4 km ude i havet. Det er møller, der vil skabes ca. 1.000 job i 6 år hovedsagligt i Udkantsdanmark, hvor regeringen ellers lader, som om den er optaget af at skabe job.

Danmark har en udfordring med vores PSO-system, fordi det ikke lever op til EU’s krav om fair konkurrence. Vi kan vælge at tilpasse systemet, sådan som Tyskland er i gang med, eller – som regeringen har foreslået – at skaffe pengene ved at hæve indkomstskatten. Det er en reelt problem, som skal løses.

Men regeringen bruger det som en bekvem undskyldning for at løbe fra energiforliget fra 2012. Så lad mig sige det klart: PSO-udfordringen gør det på ingen måde nødvendigt at skære i ambitionerne fra energiaftalen. Det er to forskellige problemstillinger.

Har ledt efter en undskyldning

Hvorfor blander regeringen dem så sammen, sådan som det sker i en kronik i JP 7/6 fra skatteministeren og klimaministeren? Formentlig fordi regeringen har ledt med lys og lygte efter en undskyldning for at droppe den ambitiøse energi- og klimapolitik, der blev aftalt under den forrige regering i 2012. Så har de tænkt, at en dårlig PSO-undskyldning er bedre end ingenting.

Hvad er det så, regeringen vil? Regeringen vil blandt andet løbe fra aftalen om at bygge en række kystnære havvindmøller cirka 4 km ude i havet. Det er møller, der vil skabe ca. 1.000 job i 6 år hovedsagligt i Udkantsdanmark, hvor regeringen ellers lader, som om den er optaget af at skabe job.

Særdeles erhvervsfjendtligt

Det er et projekt, der er så langt fremme, at en række virksomheder har brugt mange millioner på at være med til at byde på møllerne. Derfor er det særdeles erhvervsfjendtligt at droppe udbuddet nu, og det vil skade også fremtidige danske regeringers troværdighed med risiko for at fremtidige udbud bliver dyrere.

Klimaministeren siger, at der skal bygges en havvindmøllepark i stedet for – men først om ca. 10 år – og det er en park, der efter al sandsynlighed alligevel ville blive aftalt i næste energiforlig. For uden en fortsat stadig udbygning af en vedvarende energi kan man ikke nå regeringens mål om dansk uafhængighed af fossile brændstoffer i 2050. Så klimaministerens udspil er rendyrket spin.

Ligeglad med global opvarmning

Men meget tyder på, at klimaministeren er komplet ligeglad med den globale opvarmning. Det er i hvert fald bemærkelsesværdigt, at han intet sted i kronikken fortæller læseren, hvor meget regeringens planer vil øge den danske klimaforurening. Måske er han ligeglad? Det er jeg ikke. Danmark har underskrevet Paris-aftalen, om at vi vil forstærke vores indsats – regeringen gør det modsatte. Vi skal fastholde ambitionerne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.