Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Grønland er bedre end sit rygte

Grønland har bl.a. en ganske begrænset offentlig gældsætning. Grønland har en offentlig gæld på omkring 5 pct. af bnp. Til sammenligning er EU’s konvergenskrav en gæld på maksimalt 60 pct.

Kære Søren Espersen, da du sidst i maj fremlagde din økonomiske analyse af Grønland i klummen ”Skræmmende udsigt for Grønlands økonomi”, anskuede du glasset som mere (end) halvtomt – i stedet for blot halvfyldt.

Du formår behændigt udelukkende at nævne de områder, hvor vi i Grønland – indrømmet – har en række udfordringer i vores økonomi. Og omvendt nævner du ikke økonomiske nøgletal og initiativer, der viser de positive takter, som også er en del af helhedsbilledet. Nu tillader pladsen ikke en uddybende beskrivelse af alle de tiltag, vi er i gang med. Men jeg kan oplyse dig om, at vi fik vedtaget en reform af førtids- og alderspension sidste efterår. Under seneste samling fik vi vedtaget en reform af fradragsretten til pensionsindbetalinger.

Andre reformforslag, der er i støbeskeen til de kommende samlinger, er en revision af vores budgetlov, obligatorisk pensionsopsparing og en reform af vores fiskerilov. Alle tiltagene har som formål at undgå, at vi inden for en nær fremtid får et så stort underskud, som du nævner.

Det problematiske med din tilgang til Grønlands udfordringer er, at du er med til at fastholde et forkert billede af Grønland som et land, hvor det hele sejler. Og som sagt: Det er ikke korrekt. Vi er faktisk bedre end vores rygte. Lad mig komme med en række konkrete tal, der underbygger fakta:

Vi har en ganske begrænset offentlig gældsætning. Grønland har en offentlig gæld på omkring 5 pct. af bnp. Til sammenligning er EU’s konvergenskrav en gæld på maksimalt 60 pct.

De offentlige underskud på de årlige finanslove har været begrænsede til mellem 0 og 2 pct. af bnp, og de fleste år har landskassen haft overskud på sin løbende drift. Landskassens regnskab for 2015 viser f.eks. et overskud på 188 mio. kr. på drifts-, anlægs- og udlånssaldoen.

Og sidst, men ikke mindst: Både vores offentlige gæld og størstedelen af realkreditgæld bliver betalt tilbage efter planen.

Så grundlæggende er vores økonomiske situation ikke så sort, som du ynder at beskrive den. Men desværre er det dominerende billede af Grønland i Danmark, som du beskriver det. Konkret har det faktisk medført (sikkert modsat dit ønske), at vi bliver mødt med større skepsis end nødvendigt fra danske pengeinstitutters side, når vi ønsker at rejse finansiering til økonomisk sunde projekter.

Ikke i form af direkte afslag – men i form af højere renter. Det er da tankevækkende, at Grønland i forbindelse med finansieringen af en ny atlanthavn i Nuuk måtte til USA for at finde finansiering på de rigtige vilkår. Her så man på økonomiske realiteter – ikke på fordomsfulde avisartikler.

Det er ærgerligt, ikke mindst fordi der både i Grønland og i Danmark er kræfter, der ønsker et større økonomisk samkvem landene imellem – også på det finansielle område. Senest med udmeldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, der har ytret sig positivt om en fælles investeringsfond.

Jordnære i den daglige politik

Om os grønlandske politikere bliver vi påduttet, at vi lukker øjnene for realiteterne – og kun taler om selvstændighed. Jeg deler ikke denne opfattelse. På den seneste samling i Inatsisartut (Grønlands parlament, red.) var der ud af 85 forslag faktisk ingen forslag om selvstændighed. Omvendt var der en hel del forslag om fiskeri, uddannelse samt børn og unge.

Økonomisk selvstændighed er selvfølgelig fortsat en ambition. Men jeg vil mene, at vi er langt mere jordnære i den daglige politik, end du giver udtryk for. Og vi prøver at finde praktiske løsninger på reelle problemer. Så kære Søren Espersen: Hvis du ønsker at hjælpe Grønland ud af de udfordringer, vi har, ja, så vil en god begyndelse være at beskrive tingenes tilstand på både godt og ondt, som de i virkeligheden er.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.