Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Man har erstattet social kontrol med statskontrol

Minsandten om ikke også frikirkepræsterne i fællesskab med imamerne skal på skolebænken og undervises i ”dansk familieret, frihed og folkestyre”, som det så smukt hedder. Men som om det ikke var nok: De skal endda give deres underskrift på at ville overholde dansk lovgivning. Og prikken over i’et: Kurset finansieres ved brugerbetaling.

Det hele begyndte med nogle skjulte TV-optagelser: imamer, hvis ekstremistiske forkyndelse blandt andet billigede brug af vold. Den offentlige bestyrtelse var stor. Med rette. Og man begyndte at harcelere mod den ”sociale kontrol” i visse moskéer. Med rette.

Nu står vi så her. Med en lov, der i den grad bryder med et af grundprincipperne i vores frihedsrettigheder: Nemlig den meget vigtige sondring mellem holdning og handling. Man håber på denne måde at kunne knægte disse forskruede imamer. Håber at kunne frigøre mennesker fra ”social kontrol”.

Det har man gjort ved at erstatte social kontrol med statskontrol. Og det sidste er værre end det første. På overfladen ser det jo vældig uskyldigt ud. Man vil jo blot dæmme op for opfordring til vold og andre uting. Men det er en meget farlig vej, man har begivet sig ind på. For når du har taget det første skridt, er det meget lettere at tage det andet.

Faktisk er det andet skridt allerede taget. Minsandten om ikke også frikirkepræsterne i fællesskab med imamerne skal på skolebænken og undervises i ”dansk familieret, frihed og folkestyre”, som det så smukt hedder. Men som om det ikke var nok: De skal endda give deres underskrift på at ville overholde dansk lovgivning. Og prikken over i’et: Kurset finansieres ved brugerbetaling. Hvilken ydmygelse af lovlydige borgere.

Min opfordring til mine gode kolleger i de danske frikirker og frimenigheder kan kun være følgende: Gør det ikke – bevar jeres værdighed, om det så skal koste jer jeres vielsesbemyndigelse. Det er trods alt kun den ”borgelige” del af vielsen. Retten til velsignelsen – den åndelige del – har politikerne trods alt ikke taget. Men det bliver måske det næste? Eller hvad? Lige nu står venstrefløjen og hyler. Men hvordan mon det lyder den dag, det er dem, der sidder på magten? Kunne det tænkes, at melodien så pludselig er en ganske anden? Den form for holdningsskift er som bekendt set før. Og hvad bliver så det næste skridt?

Kristendomsfjendtlig venstrefløj

Det kunne meget vel blive rettet mod de såkaldt ”fundamentalistiske” kristne. For hvis der er noget, venstrefløjen er uenig med regeringen i, er det da, at Danmark skulle være et kristent land.

Nogle ville måske sige, at jeg ser spøgelser. Men hør så bare her: Det er ikke mange måneder siden, at det socialdemokratiske folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad ville fratage de kristne friskoler offentlig støtte, hvis de formastede sig til at have holdninger, der ikke harmonerede med mainstream. En fristende vogn for en kristendomsfjendtlig venstrefløj at hoppe med på, ikke sandt? Sekularisme rimer på demokratisme. Flertallets diktatur. Det er blevet sværere at have holdninger, der afviger fra mainstream. Og jeg er bange for, at dette kun er begyndelsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.