Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Vestjylland som motor

Viborgs borgmester Torsten Nielsen (K) ser hellere en udvidelse af E45 frem for en hærvejsløsning for at lette presset på den nævnte motorvej, men måske er det heller ikke den mest optimale løsning? En udvidelse af E45 er kun en stakket frist. På kort sigt måske vil det afhjælpe kødannelserne, men udvikling og endnu flere virksomheder vil søge mod øst til de nuværende vækstområder.

Vognmændene efterlyser en udvidelse af E45 for at undgå kødannelser, og virksomheder etablerer sig ved de større færdselsårer. Logistisk er det forståeligt. Mange speditionsfirmaer fastsætter deres priser ud fra, hvor i landet en given vare skal transporteres, men også efter, hvor nemt det er at komme til og fra. Folk flytter til områder, hvor der er mulighed for mest aktivitet – og en velfungerende infrastruktur.

Nettotilgangen er markant til de større byer, fx får København ca. 1.000 nye ”hoveder” hver måned. Topledelsen i Real Dania har i Jyllands-Posten ladet forstå, at de mere tyndt befolkede områder bedst egner sig til svineproduktion, el- og energiproduktion og et netværk af cykel- og gangstier.

Alt det er der også plads til i det såkaldte Udkantsdanmark, men der er så sandelig også plads til så meget andet. Vi er blevet stillet i udsigt at få flere statslige institutioner i de perifere områder, de genererer måske nogle få arbejdspladser; men det, der virkelig batter noget, er i høj grad produktionsvirksomheder.

Hvis politikerne og andet godtfolk virkelig mener, vi skal have et land i bedre balance – og uden skævvridning, eller hvad vi ynder at kalde det – må vi have en bedre infrastruktur med kvalitetsformidling, bedre og lettere finansieringsmuligheder i fast ejendom og et veludbygget vejnet.

For år tilbage var der forslag om en såkaldt H-løsning med motorvej E45, men også motorvej langs den jyske højderyg. H-løsningen blev smidt ud med badevandet. Mit forslag er, at A11 fra Thisted i Thy til motorvejen ved Esbjerg udbygges. Billund Lufthavn integreres i dette net, og det vil være til stor glæde for turisterhvervet.

Et simpelt trick kunne være næsten i bogstavelig forstand at flytte kørebaner fra de større indfaldsveje til København, skrinlægge en påtænkt udvidelse af E45 og placere asfalten her i Vestjylland. Fortvivl ikke – når det er godt for os i Vestjylland, er det også godt for resten af Danmark.

Mange virksomheder vil flytte vestpå, hvor vi har dygtige og stabile arbejdere både i den materielle og den immaterielle produktion. En sådan udvikling er selvforstærkende og vil generere en fantastisk arbejdsflora, sammenhængskraften vil være mærkbar og enorm. Nu når vi har været så heldige at få den såkaldte udkant tildelt, så lad os bruge den og få det bedste ud af den.

De tiltag, jeg har nævnt, vil virkelig effektivt afhjælpe flaskehalsproblemer i trekantsområdet, gavne boligmarkedet og sænke huspriserne i de større byer. Med flere mennesker i Vestjylland kommer der mere udvikling, ikke nødvendigvis på grund af bedre hjerner, men slet og ret flere, som alt andet lige skaber et vist behov og efterspørgsel. Muligheder opstår, når vi bliver koblet på og fornemmer en samhørighed.

Jeg håber, at planlæggere og lands- såvel som lokalpolitikere vil få øjnene op for de tiltag og de områder, jeg har belyst, og at de vil sætte handling bag de skønne ord om et land i balance.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.