Det kan blive bedre
Bruger vi pengene rigtigt i dansk turisme, spørger direktør i VisitAarhus, Peer Kristensen, i Jyllands-Posten 5/6. Svaret er givet på forhånd. For nej, vi bruger ikke altid penge helt rigtigt i dansk turisme. Det er dog ikke af de årsager, som nævnes i indlægget. PK argumenterer for, at dansk turisme skal prioritere nærmarkeder frem for fjerne markeder som fx Kina og Brasilien. I VisitDenmark er vi helt enige i den prioritering. Vi investerer mere end to tredjedele af vores midler på Tyskland, Sverige, Norge, Holland og Storbritannien blandt andet i tæt samarbejde med VisitAarhus for at tiltrække flere storbyturister til Danmarks anden største by.
Når vi til sommer rejser til Rio, er det for at vise noget af det bedste frem, som Danmark kan byde på inden for erhvervsliv, kultur, sport og turisme over for et internationalt publikum. Som det eneste land har vi fået lov til at gennemføre Danmarks-fremstødet på den ikoniske Ipanema-strand, og med en række danske virksomheder og organisationer i front formidler vi historien om Danmark og den danske livsstil gennem styrkepositioner som bæredygtighed, cykling, innovation, design, arkitektur, kultur og turisme.
Fremstødet har kun været muligt for os at realisere, fordi Industriens Fond, Realdania, Nordea-fonden, Grundfos og Erhvervs- og Vækstministeriet har bidraget til udvikling og finansiering af projektet. Fremstødet er et eksempel på, at når private og offentlige partnere på tværs af erhverv og sektorer engagerer sig, kan vi i fællesskab skabe en mere interessant danmarksfortælling med større gennemslagskraft ude i verden – også til gavn for turismen. Og dermed tilbage til det indledende spørgsmål: Bruger vi pengene rigtigt i dansk turisme? Svaret på spørgsmålet finder vi ved at vende blikket indad. I de senere år er der gjort et stort arbejde for at gøre det offentlige turismefremmesystem mere smidigt og enkelt. Men trods en ny organisering er det endnu ikke lykkedes os at finde helt samme takt. Samtidig udfordrer digitaliseringen den traditionelle måde at drive offentlig turismeorganisation på.
Kommunikationen med turisten foregår i dag i stadig højere grad på digitale platforme, og her er et tæt samarbejde mellem turismeorganisationerne helt nødvendigt, så vi undgår at konkurrere med hinanden om turistens opmærksomhed på forskellige platforme.
Vi skal anvende de færre offentlige ressourcer, der hvor det giver mening, og hvor de har størst effekt. Vi skal turde tro på de destinationer, som gør det bedst, og vi skal blive enige om, hvilke aktører der løser hvilke opgaver bedst, så vi undgår dobbeltarbejde og sikrer den bedste ressourceanvendelse.
Når det nationale turismeforum snart præsenterer en fælles national strategi for hele dansk turisme, har vi en enestående mulighed for at vælge at gå i samme retning og agere efter samme planer og mål.