Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Danske værdier drukner i skinger retorik

På trods af Taksøe-rapportens anbefalinger om brug af hele udviklingsbistanden i nærområderne insisterer regeringen og et flertal i Folketinget på, at omkring 30 pct. af midlerne til verdens fattigste stadig skal bruges i Danmark. Hvor udenrigsgranskeren på regeringens foranledning kommer med gode forslag, som kan fremme bæredygtige løsninger og imødegå flygtningestrømme, sætter de store partier hælene i.

I stedet vælger man at kompromittere familiers ret til at være sammen, når der skal dæmmes op for menneskers flugt fra krig og lidelse. Det manglende politiske lederskab synes drevet af frygt for vælgerne og hævdelse af national velfærd frem for strategisk samarbejde i EU. Åbenbart har fokusgrupper og politiske positioneringer ikke fanget, at vælgerne netop ønsker internationale løsninger, samtidig med at Danmark på værdig vis lever op til menneskerettighederne.

Forlegne danskere

Mange danskere er forlegne over politikerens retorik, og det uanset om den kommer fra regeringen, Socialdemokraterne eller Dansk Folkeparti. Vi er frustrerede over knæfaldet for bølgen af nationalisme, der reelt truer EU’s fremtid som fredsskabende fællesskab.

Den indbyrdes kamp på Christiansborg virker designet og uden de lange perspektiver, og den efterlader vælgerne i et tomrum. I stedet søger danskerne i stigende grad at finde deres politiske stemme i folkelige bevægelser og ngo’er.

Taksøe-rapporten lægger netop op til en fokuseret og koordineret udenrigspolitisk strategi, der tjener danske interesser. Det er Danmarks interesse at leve op til de værdier, der har formået at positionere os stærkt i udviklings- og klimapolitikken. Og det er danskens ønske.

Klimaaftalen fra Paris lagde nogle gode spor ud for verdenssamfundet, hvor de store økonomier med USA i spidsen har et særligt ansvar for at reducere deres CO2-udslip. Den alvorlige og nærmest paradoksale virkelighed er, at Vestens forbrug primært skader levevilkårene i nogle af verdens fattigste lande.

Oversvømmelser og tørke gør det sværere at dyrke jorden og sikre forsyningen af fødevarer til dem, som i forvejen udsættes for hungersnød.

Hvor vi i dag oplever flygtningestrømme fra krigsområder, vil fremtiden i stigende grad byde på klimaflygtninge. Det skriger til himlen, at det politiske flertal i Danmark ikke styrker EU og FN’s mandat til at løse grænseoverskridende problemer.

Den nationalistiske selvtilstrækkelighed vil ramme os som en boomerang – og vi ved det jo godt selv.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.