Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Ældre medicinske patienter savner kvalitet på hospitalet

De ældre medicinske patienter kan glæde sig over bedre forhold, når de fremover bliver udskrevet fra hospitalet, men udfordringerne under deres indlæggelse er stadig uløste.

Regeringens akutpakke fra februar vil ikke løse alle problemer med overbelægning, og den vil slet ikke tage hånd om manglen på erfarne sygeplejersker. Og med en befolkning med stadig flere ældre og et hastigt stigende antal med en eller flere kroniske sygdomme er der kun udsigt til, at forholdene på hospitalerne bliver værre.

Udviklingen lægger et stort pres på, at regeringen og regionerne i de igangværende økonomiforhandlinger finder løsninger og afsætter midler til en bæredygtig udvikling. En økonomisk indsprøjtning kan være med til at sikre højere kvalitet og bedre sammenhæng i behandlingsforløbet.

Store udfordringer

Dansk Sygeplejeråd har de seneste måneder i Sygeplejersken beskrevet de store udfordringer, der er med at fastholde personale på bl.a. de medicinske sengeafdelinger, særligt sygeplejersker. 40 pct. af sygeplejerskerne på medicinske afdelinger har under to års anciennitet. For alle hospitalsansatte sygeplejersker er det tilsvarende tal 8 pct.

En stor gennemstrømning af sygeplejersker øger risikoen for, at de ældre patienter ikke møder den rette faglighed og oplever manglende kontinuitet i behandlingen og pleje under deres indlæggelse.

Det er særligt problematisk på de medicinske afdelinger, hvor patienterne typisk er ældre med mange forskellige sygdomme samtidig. De har særligt brug for, at der er det nødvendige personale til rådighed.

Der er brug for forsvarlig bemanding og god faglig ledelse, så nyuddannede, kompetente sygeplejersker kan søge sparring og støtte hos erfarne kollegaer, så de som nyuddannede kan imødekomme de mange komplekse patienters behov for observation og pleje. Det kræver, at der afsættes midler til øget bemanding, karriereudvikling og videreuddannelse på hårdt belastede afdelinger.

Handleplan med mangler

Desværre kan vi konstatere, at handleplanen for den ældre medicinske patient ikke indeholder særlige initiativer målrettet de medicinske afdelinger.

Dansk Sygeplejeråd opfordrer derfor parterne bag en kommende økonomiaftale til at afsætte de nødvendige midler, så vi får sat gang i en faglig udvikling på de medicinske afdelinger.

Nu skal vi fremtidssikre afdelingerne og holde på sygeplejerskerne, så de kan se, at det også er attraktivt at arbejde på de medicinske afdelinger.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.