Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Det er oplagt at genoverveje milliardinvestering i elkabler

Danmark er på vej til at investere et milliardbeløb i et nyt elkabel til Storbritannien, det såkaldte Viking Link. Det sker med meget begrænset politisk kontrol og stort set ingen offentlig debat, men til gengæld med stor sandsynlighed for, at investeringen resulterer i højere elpriser for de danske forbrugere.

Milliardinvesteringer i infrastruktur betyder normalt både offentlig debat og politisk kontrol. Men da det for nylig blev offentliggjort, at Energinet.dk har indstillet til energiministeren at bruge 15 mia. kr., hvoraf Danmark skal betale halvdelen, på Viking Link, var de politiske reaktioner fraværende.

Politikerne koblet af

Men det bør debatteres. For det er på tide, at der kommer demokratisk kontrol med de massive investeringer på energiområdet, og det er på høje tid overveje, om vi blot skal bygge udlandskabel efter udlandskabel, eller om vi kan få mere ud af dansk vindmøllestrøm ved at bruge den i Danmark.

En ny storstrømsbro koster omkring 4 mia. kr., den københavnske letbane knap 5,5 mia. kr., og togbroen over Vejle Fjord 4,3 mia. kr. Alle projekter, der har været genstand for omhyggelig politisk debat. Men når det gælder en investering på 15 mia. kr. i elkabler, er politikerne bortset fra energiministeren, der først, når projektet er på tegnebrættet, får en i hvert fald teoretisk mulighed for at sige nej, koblet af.

Det er problematisk, at den type af anlægsinvestering er fritaget for den almindelige demokratiske prioritering, for investeringerne betales af el-forbrugerne – det vil sige os alle sammen.

Men ydermere begrænser satsningen på udlandsforbindelser Danmarks energipolitiske muligheder. Dels bliver Danmarks forsyningssikkerhed stadigt mere afhængig af udlandet, dels vil det konkrete kabel til Storbritannien, hvor elpriserne generelt er højere end i Danmark, betyde, at de danske priser stiger – til skade for både virksomheder og private forbrugere.

Vindmøllestrøm skal oplagres

Hvad skal vi så gøre i stedet? For der er brug for at kunne stabilisere elnettet, efterhånden som der kommer mere og mere vindkraft. Svaret er, at vi skal begynde at lagre strømmen herhjemme. Med kendt og gennemtestet teknologi kan strøm konverteres til brint og andre gasser og lagres.

Hvis vi i stedet for at poste milliarder i kabler til udlandet gør det muligt for danske virksomheder at lagre vindmøllestrømmen, kan vi både stabiliserede nettet og bruge den overskydende vindenergi i transportsektoren eller som backup-kapacitet, når det ikke blæser, får vi en langt bedre udnyttelse af den grønne strøm, vi som samfund i forvejen har investeret så betragteligt i.

Vi tilføjer endda samtidig strømmen langt mere værdi, fordi et CO2-neutralt transportbrændsel er langt mere værd end overskydende vindmøllestrøm, der bliver tvangssolgt til udlandet. Samtidig vil lagring skabe blivende danske arbejdspladser og bidrage til udviklingen i den energiindustri, der allerede i dag genererer betragtelige eksportindtægter.

Kontrol over egen politik

En øget konvertering af den danske vindenergi har ydermere den fordel, at Danmark får mere kontrol over sin egen energipolitik. For selvom vi har gode naboer, er det nok en helt rimelig antagelse, at de vælger at slukke for lyset i København, før de gør det i Malmø, London eller Berlin. Imidlertid er det i dag ikke reelt muligt at forestille sig energilagring i Danmark brugt som stabilisator for elnettet. For mens udlandsforbindelserne ikke alene finansieres af de danske elforbrugere, er den strøm, vi sender til udlandet, også fritaget for alle former for afgifter. Derimod er strøm, der lagres i Danmark som fx gas eller brint, pålagt afgift.

Vel at mærke samtidig med at disse anlæg i modsætning til Viking Link heller ikke kan sende anlægsomkostningerne – og risiko – videre til elforbrugerne. Samlet set er det altså af hensyn både til demokratiet og energipolitikken grund til at tage op til overvejelse, om vi nu også virkelig har brug for flere udlandskabler, eller om ikke vi med fornuft kunne bruge strømmen herhjemme og milliarderne anderledes.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.