Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Brexit kan blive dyrt for Danmark

Hvis Storbritannien forlader EU, vil investorerne sandsynligvis begynde at spekulere i, hvem der bliver den næste. Og de vil nok hurtigt få øje på Danmark med vores forbehold og vores skepsis over for eurosamarbejdet.

Artiklens øverste billede
Usikkerheden vil være stor frem til afstemningen den 23. juni, hvor det afgøres, om Storbritanniens og EU’s veje skal skilles. Arkivfoto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Et britisk exit fra EU (Brexit) kan blive en dyr fornøjelse – ikke bare for England, men også for Danmark. Især fordi resten af verden sandsynligvis vil begynde at se Danmark som kandidat til at blive det næste land, der forlader samarbejdet. Det kan føre til faldende aktiekurser, stigende renter og færre investeringer herhjemme.

Usikkerheden vil være stor frem til afstemningen den 23. juni. Hvis briterne stemmer for at forlade EU, vil usikkerheden bare blive endnu større. Det er nemlig ikke afklaret, hvordan Storbritanniens relation til EU så skal være fremover. Det er der afsat to år til at afklare. Det bliver to år med usikkerhed om Storbritanniens fremtidige rolle i verdensøkonomien.

Og briterne kan ikke se frem til nemme forhandlinger, der hurtigt er overstået. EU vil statuere et eksempel, så andre medlemslande ikke får lyst til at følge efter.

USA-aftale kan tage et årti

Usikkerheden og de økonomiske konsekvenser kan endda sagtens vare langt ud over de to år. De seneste 40 år har Storbritannien indgået alle sine handelsaftaler med tredjepartslande igennem EU. Det er ikke oplagt, at alle disse lande vil lade aftalerne køre videre på uændrede vilkår. Barack Obama har allerede advaret om, at det kan tage et årti at lave en ny aftale med USA.

Det er økonomisk usikkerhed, så det basker. Hvis der er noget, virksomheder, forbrugere og investorer ikke kan lide, er det usikkerhed. Usikkerhed betyder, at forbrug og investeringer bliver udskudt, droppet eller simpelthen flyttet et andet sted hen med potentielt dramatiske konsekvenser for væksten.

Allerede i første kvartal faldt den britiske vækst til det laveste niveau i mere end tre år. En del af forklaringen er sandsynligvis, at forbrugere og investorer allerede nu er afventende. I en undersøgelse foretaget af Financial Times svarede 100 ud af 100 økonomer, at Brexit vil være negativ for britisk økonomi på kort sigt. Mange ser en stor risiko for, at det vil udløse recession.

Det gode danske bacon

Det er børnelærdom, at englænderne elsker det gode danske bacon. Men det er måske ikke alle, der ved, at Storbritannien er det tredjestørste eksportmarked for danske fødevarer og for danske varer i det hele taget (lige efter Sverige og Tyskland), at briterne køber danske fødevarer for mere end 10 mia. kr. om året, og at mere end 60 pct. af den danske fødevareklynges eksport på 152 mia. kr. går til EU.

En vækstnedgang i Storbritannien og EU er altså en alvorlig sag for den danske fødevareeksport og dansk eksport i det hele taget. På den korte bane vil eksporten til England sandsynligvis blive ramt af en betydelig svækkelse af pundet.

Dertil kommer, at hvis Storbritannien træder ud af det indre marked, vil eksport til Storbritannien sandsynligvis blive mere administrativt tungt, tage længere tid og blive dyrere. Det er skidt for konkurrenceevnen og indtjeningen.

EU kan komme i bakgear

Det er imidlertid næppe i eksporten, at Brexit først rammer Danmark. Hvis Storbritannien forlader EU, vil investorerne sandsynligvis begynde at spekulere i, hvem der bliver den næste. Og de vil nok hurtigt få øje på Danmark med vores forbehold og vores skepsis over for eurosamarbejdet.

Det vil i første omgang kunne aflæses på de finansielle markeder, hvor udlandet vil sælge danske værdipapirer. Resultatet kan blive faldende aktiekurser og stigende obligationsrenter. Frygten for et dansk exit kan også betyde færre direkte investeringer i Danmark. Ingen af delene er godt for dansk vækst.

Brexit er ikke verdens ende. Men det indre marked har tjent os godt og givet et betydeligt løft til samhandlen i Europa.

Et EU i bakgear er ikke godt for Danmark. Lad os håbe, at briterne beslutter, at de stadig gerne vil være med.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.