Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Med din konfirmation er et frø sået

Du skal altså tænke dig om, tænke over det liv, du har fået, og de vilkår, livet byder på. Og det er her kristendommen kommer ind i billedet. Resten må du selv finde ud af.

Kære Valdemar.

Bedstemor og jeg vil gerne ønske tillykke med din konfirmation i dag. Det er en stor dag, der markerer, at du nu for alvor begynder på en ny etape i livet. Du bor i Malmø, men har selv valgt en dansk konfirmation til.

I Danmark skal man vist vælge fra, hvis ikke man vil konfirmeres. Det er der så nogen – efterhånden vist en del – der gør. Nonkonfirmation, hedder det vist. Jeg tror ikke på Gud, hører man den 14-15-årige ”nonfirmand” forklare. Men det er en misforståelse. Man skal tro på Gud for at blive konfirmeret.

I dag krævede præsten jo heller ikke, at du kiggede ham dybt i øjnene og bekræftede, at du troede på Gud. Præsten spurgte dig, om du ville konfirmeres i kristendommen. Og det er jo noget andet. Men du skal have en tro på – eller en fornemmelse af – at kristendommen kan have betydning for dig og dit liv. Eller blot at du ønsker at være en del af den tusindårige danske kultur. Du skal altså have tænkt dig om – tænkt over dit liv. Der en flere lignelser i kristendommen, der siger, at du skal tænke dig om – tænke dybere end dagen og vejen. Søg og du skal finde, står der et sted. Lignelsen om sædemanden er også en påmindelse om, at du skal tænke dig om. Med din konfirmation er et frø sået. Men hvis der ikke er grobund for frøet, visner det hen.

Du skal altså tænke dig om, tænke over det liv, du har fået, og de vilkår, livet byder på. Og det er her kristendommen kommer ind i billedet. Resten må du selv finde ud af.

Vi har været i kirke sammen med dig flere gange. Det har glædet os at være med dig og dermed støtte dig i dit valg. Du har interesseret fulgt med i gudstjenesten, både salmer og prædiken. Du har hver gang spurgt mig, hvad jeg synes om prædikenen. Det har vi så haft en snak om. Ikke alle prædikerne er lige tankevækkende.

Glem jomfrufødsler og mirakler

Men hvis man interesserer sig for livet og dets vilkår, er det altid interessant at høre, hvad en præst kan få ud af de gamle tekster. De gamle salmer er også tankevækkende.

Men det er noget langhåret noget, har jeg tit sagt til dig. Lad være med at hæfte dig for meget ved jomfrufødsler, genopstandelser, mirakler og evige liv i bogstavelig forstand. Sådanne uforståelige ting kommer let til at dominere opfattelsen af kristendommen. Men vær nysgerrig om, hvad kristendommen står for. Det er dit liv, det drejer sig om. Det må vel siges at være ret vigtigt.

Kære Valdemar. Vi ønsker alt det bedste for dig. Du er godt begyndt – det tegner godt. Men det er ikke nogen selvfølge. Husk det. Tillykke med din konfirmation.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.