Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Den lige uddannelsesadgang i fare

Over for offentligheden bliver det solgt som en smart måde at tilføre flere midler og sikre kvaliteten i et uddannelsessystem, der bliver ramt af nedskæringer. Men i virkeligheden er forslaget om at tage SU’en fra kandidatstuderende et opgør med den måde, vi traditionelt har opfattet uddannelse på i det danske velfærdssystem. Den frie og lige adgang til uddannelser bliver sat over styr, når økonomiske hensyn får indvirkning på, at nogle får bedre muligheder end andre for at realisere drømmen om en videregående uddannelse.

Det er et ekspertpanel nedsat af den private forening Axcelfuture, der har sat gang i debatten om SU-ordningen. Panelet har anbefalet at omlægge SU’en på kandidatuddannelser til lån og bruge besparelsen til at øge kvaliteten i uddannelserne. Men SU’en er det forkerte sted at lede.

SU’en har til hensigt at sikre, at alle med evner og motivation uanset økonomisk formåen skal have lige adgang til at tage en videregående uddannelse. Vi ved, at økonomi er afgørende for, at unge vælger og gennemfører en uddannelse, og derfor vil SU-forringelser unægtelig have en negativ social slagside.

Det har sociale konsekvenser

Herhjemme har vi værnet om, at den frie og lige adgang til uddannelse sammen med SU’en udgør et væsentligt element i den danske velfærdsmodel. Derfor kan vi også i dag glæde os over, at så mange unge vælger at fuldføre en uddannelse. Og i dag huser forelæsningssalene også såkaldte mønsterbrydere, dvs. unge fra uddannelsesfremmede hjem.

Erfaringer fra udlandet viser da også, at det har sociale konsekvenser at indføre brugerbetaling. Fx viser et tysk studie, at unge fra uddannelsesfremmede hjem er mindre tilbøjelige til at gældsætte sig for at tage en uddannelse end unge fra velstillede hjem. Brugerbetalingen rammer altså skævt, fordi meget peger på, at unge fra uddannelsesfremmede hjem vil fravælge kandidatuddannelsen.

Endelig må man ikke glemme, at SU’en er central for, at unge gennemfører deres uddannelse. Målt på gennemførelsesprocent ligger Danmark i toppen internationalt set. Det er der rigtig god økonomi i, for på den måde får samfundet mest ud af sin investering i uddannelse. Vi er åbne for at tænke nyt i forhold til SU’en, men det er naturligvis afgørende, at det også fremadrettet understøtter social mobilitet.

I SU-loven fra 1970 hed det, at »ingen dygtige elever skal fravælge at studere på grund af manglende økonomiske muligheder«. Men med forslaget om at fjerne SU fra kandidatuddannelserne er der fare for at sætte den lige uddannelsesadgang over styr. Og det må ikke ske. Vi skal have det maksimale ud af de mange danske talenter. Det må ikke blive sådan, at alle i Danmark kan få en bacheloruddannelse, mens kun eliten får en kandidatgrad.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Europol-aftale holder stadig

Anders Vistisen
EU-tilhængere forsøger at miskreditere Europol-aftale og råber endnu engang ”Ulven kommer”

Blog: Grænser virker, når man håndhæver dem

Morten Uhrskov Jensen
Men globalisterne har en interesse i at påstå det modsatte.
Annonce
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Gør din computer hurtigere med en simpel oprydning
Er din computer blevet langsommere med tiden, findes der nemme løsninger, som kan komme problemet til livs. Læs computereksperternes råd her. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her