Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

”Danish dynamite” for Tyskland?

Som nogle få har bemærket, har den danske regering i denne måned fremlagt en Tysklandsstrategi. Det gjorde regeringen ikke, som vi i Tyskland måske kunne frygte, for igen at slå os ved et europamesterskab i fodbold. Disse planer holdes desværre åbenbart hemmelige endnu. Nej, det handler om et andet ”danish dynamite” – om det danske erhvervsliv.

Denne plan er i hvert fald en rigtig god idé for begge lande. Hvorfor? Det er jo ikke noget nyt, at Tyskland er det største marked for det danske erhvervsliv, at vi er de eneste naboer med en landegrænse, og at det tyske marked har et langt større potentiale, end man hidtil har udnyttet.

Det ved det danske erhvervsliv, som i høj grad er ydedygtigt. Mange virksomheder og institutioner, deriblandt Dansk-Tysk Handelskammer, har allerede igennem lang tid arbejdet på at skabe mere vækst i begge lande. Og det med succes.

Der er hård konkurrence

Tyskland er imidlertid en særlig udfordring; Danmarks sydlige nabo er et spejlbillede af det europæiske marked: Her er der en hård konkurrence. Der findes en række vigtige faktorer, som kan hjælpe, og som regeringerne er ansvarlige for: Det er f.eks. infrastrukturen, hjælp og rådgivning i udlandet og endelig sproget.

Det er af stor betydning for det danske og det tyske erhvervsliv, at Danmark sammen med Tyskland forbedrer alle landforbindelser fra nord mod syd, deriblandt Femern Bælt-forbindelsen. Den danske regerings handlekraftige og konstruktive holdning, også selvom man på tysk side har brug for mere tid til at udbygge Femern Bælt-forbindelsen, er et centralt bidrag hertil.

Brobyggere i årtier

Øgningen i antallet af danske konsulater og informations- og rådgivningskontorer i Tyskland vil frem for alt hjælpe de danske virksomheder, som ikke har egne strukturer syd for grænsen, og det er mange uden for Nordtyskland. På den måde kan de også bedre opbygge et netværk til tyske erhvervsinstitutioner, f.eks. industri- og handelskamrene. Det vil styrke det gensidige netværk og tjene virksomhederne i begge lande.

Tysklandsstrategien har også erkendt, at hvis man ønsker at opnå succes i Tyskland, er det vigtigt at have bedre sprogkundskaber i tysk og desuden at have forståelse for et andet, til tider ret kompliceret land. Netop for danskere er det meget nemmere end for andre: Det gælder om at genopdage, hvor meget vi har tilfælles – i øvrigt også mht. sproget.

Her kan skoler og universiteter opnå meget mere, og mindretallene, der allerede har været brobyggere i mange årtier, byder på værdifulde ressourcer.

Øveplads for verdensmarkedet

Og endelig: Danmark ligger som en bro mellem Nordeuropa og Centraleuropa. Danmark forbinder umiddelbart tre nordiske lande med tre gange så mange centraleuropæiske lande. De kan alle nås via Tyskland.

Tyskland er jo ikke blot et stort marked: Tyskland er også forlængelsen af den danske bro til Europa. Hvis vi ser på kortet over TEN, det transeuropæiske net, så åbner TEN for verdens største marked. Tyskland er porten dertil. Og mere end det: Tyskland er en øvelsesplads for verdensmarkedet.

Åbne grænser uundværlige

På baggrund af dette er åbne grænser uundværlige. De er et meget vigtigt resultat og har en positiv effekt på erhvervslivet og de menneskelige kontakter mellem vore lande. Uden åbne grænser lider vi alle.

Tyskerne kan godt lide at eksportere. Nogle bebrejder os for, at vi eksporterer for meget. Men erhvervslivet er ikke et nulsumsspil som fodbold, men et møde, hvor alle vinder: Vi ønsker os, at Danmark vinder i Tyskland. For så vinder Tyskland også.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.