Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Vigtigt med et uafhængigt prioriteringsinstitut

Danske Regioner har taget sundhedsministeren på ordet: Under førstebehandlingen af Alternativets beslutningsforslag om oprettelsen af et prioriteringsinstitut sagde ministeren, at der ikke er noget lovgivningsmæssigt i vejen for, at der skeles til pris, når regionerne køber ny, dyr medicin.

Danske Regioner lancerer nu en model for medicinorganisation – Medicinrådet – som giver mulighed for at inddrage lægemiddelomkostninger i beslutningen om, hvorvidt ny medicin skal anbefales som standardbehandling. Med andre ord åbnes op for en større grad af prioritering.

En gammel mærkesag

For Alternativet er det en gammel mærkesag at få et uafhængigt prioriteringsinstitut i Danmark, der kan bedømme, hvilke produkter der skal indkøbes. Ressourcerne i sundhedsvæsenet er begrænsede, og derfor er prioritering ikke en mulighed, men et vilkår – sådan har det bare ikke været, når det har handlet om medicin.

Det betyder kort sagt, at der er blevet brugt milliarder på medicin og behandlingsformer, som er meget dyrere end den, vi allerede har, men som ikke nødvendigvis har en mærkbar virkning på størstedelen af patienterne.

Vi glæder os over Danske Regioners udspil, fordi der lægges vægt på, at relationen mellem omkostninger og effekt er vigtig, når vi køber ny medicin. Det har man ikke gjort hidtil, og derfor er udgifterne til ny, dyr medicin eksploderet i en sådan grad, at det koster sundhed andre steder i systemet, f.eks. pleje, personale, sengeafsnit og akutberedskab.

Derfor er det eneste ansvarlige at tage blankochecken fra medicinalindustrien og give mulighed for at forhandle prisen på dyr medicin ned.

Supplement til fagfolkene

Selvom Alternativet er glade for Danske Regioners udspil, er der alligevel nogle punkter, hvor vi gerne så, at man gik endnu længere. Det gælder f.eks. sammensætningen af Medicinrådet, hvor vi havde håbet på, at flere patienter og ”almindelige” borgere havde fået flere pladser ved siden af fagfolkene.

Derudover mener vi, at Medicinrådet være fuldstændigt uafhængigt ud fra et armslængdeprincip, og at det var mere tydeligt, at alle beslutninger om til- og fravalg skal offentliggøres.

Med disse kritikpunkter in mente hilser vi Danske Regioners udspil meget velkommen. Vi har flere gange efterspurgt det politiske mod til at tage fat om nældens rod og medregne omkostninger, når ny, dyr medicin skal vurderes. Når det opråb stadig ikke kan vække et politisk flertal på Christiansborg, glæder det os, at andre viser det fornødne mod til handling.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.