Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Sandheden, som ikke må komme frem

Loven tillader kun beregninger af støj fra vindmøller, ikke målinger. Vindindustrien ved godt, at vindmøllerne støjer mere, end deres beregninger viser (jf. aktindsigter). Da Aalborg Universitets akustikere i 2014 udviklede en måler for lavfrekvent støj, var dette helt sikkert dårlig nyt for vindindustrien, som risikerede at blive afsløret.

Kort efter at måleren var klar, blev professor Henrik Møller, som havde stået i spidsen for projektet, sensationelt afskediget fra universitetet. Afskedigelsen fandt i øvrigt sted dagen inden, at universitetets dekan plæderede for et tættere samarbejde med vindindustrien på en af vindindustriens konferencer.

Måleren nåede at komme ud til nogle vindmøllenaboer, inden universitetet satte en første stopper for den. Disse målinger viste systematisk store overskridelser, ja, helt op til 32 dB, hvor støjgrænsen er 20 dB. Det er voldsomt.

I juni 2015 blev der indgået en aftale mellem Holbæk Kommune og Miljøministeriet om, at måleren skulle benyttes til et større måleprojekt for en gang for alle at finde ud af, om der er et problem med støj fra vindmøllerne. Projektet er aldrig kommet i gang, og ifølge Aalborg Universitet er måleren nu pga. ”juridiske forhold” ikke længere tilgængelig.

»Uforklarlig modvilje«

For dem, som har fulgt projektet i Holbæk Kommune, synes denne forklaring meget søgt. For det første var det ikke et oprindeligt krav, at måleren skulle være akkrediteret for at bruges til projektet. Kravet opstod undervejs, samtidig med at Aalborg Universitet flere gange påstod, at måleren var ved at blive akkrediteret, mens den i virkeligheden lå til opbevaring hos professor Møller, uden at AAU på noget tidspunkt efterlyste den.

Professor Henrik Møller skriver i en åben mail: »Allerede fra starten var der en uforklarlig modvilje mod vores initiativ fra universitetets ledelse. For nogle måneder siden blev jeg klar over, at det skyldtes henvendelser fra vindmøllebranchen, som ikke var begejstret over udsigten til, at lydmåleren kunne blive brugt til måling af vindmøllestøj«.

Vindindustrien har endnu en gang vist sit sande jeg, og det er grimt. Efter min mening er det dybt forkasteligt, at vindindustrien har held til at påvirke Aalborg Universitet og også lovgivningen derhen, hvor den bidrager til at sløre det faktiske støjniveau, som mennesker udsættes for. Det er også et stort nederlag for den frie forskning.

Det er svagt af vores politikere, at de tillader dette. Måleren må udleveres til projektet med det samme, og i Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller kræver vi en ny lovgivning, som tillader, at støj måles – og ikke bare beregnes.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Har EU været tæt på at sejre sig ihjel?

Casper Hedegaard
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden, var situation en helt anden, hvor opbakningen vaklede og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkligheden stået i EUs midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt?

Blog: Kina vil skabe en kunstig måne  

Nauja Lynge
Kineserne siger, at ingen kan eje månen. Men man må, som kineser, åbenbart gerne lave sin egen.
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her