Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Juridisk abort er uligestilling mellem kønnene

Begrebet ”juridisk abort” er en teoretisk konstruktion, som forhåbentlig aldrig får gang på jord. Alligevel forsøger DR2 med dokumentaren ”Ufrivillig far”, hvor første del af tre blev sendt 1/2, at sætte det relativt nye begreb ”juridisk abort” til debat. Igen.

Begrebets essens er, at en kommende far rent juridisk skal kunne afskrive sig barnet, uanset om en dna-test viser, at det er hans. Argumentet er, at når en kvinde kan vælge abort, skal manden også have et valg, og den mulighed kalder man ”juridisk abort”. For ellers er der ikke ligestilling, lyder argumentationen. Men den præmis holder ikke.

Kun kvinder bliver gravide. Kun kvinder kan vælge abort eller vælge at få et barn. Det er hendes krop, det er hende, der tager alle risici.

Ønskebarn bliver abort

Diskussionen har intet med ligestilling at gøre, selvom der rettighedsmæssigt er en biologisk ubalance. Kun kvinder bliver gravide. Kun kvinder kan vælge abort eller vælge at få et barn. Det er hendes krop, det er hende, der tager alle risici. Det tror jeg, at alle parter i denne diskussion er enige om. Primært fordi alternativet ikke er kønt. Det betyder ikke, at jeg ikke anerkender, at det kan være smertefuldt for en mand, at hans ønskebarn ender som abort. Jeg anerkender også, at det er trist, at børn bliver født uønsket af den ene forælder. Men sådan er livet. Det handler ikke om lyst eller vilje til et barn, men om at tage ansvar.

Alle livets valg koster. Den enkelte mand er nødt til at tage konsekvensen af sine handlinger. Tage ansvar. Akkurat som den enkelte kvinde gør det, når hun erfarer, at hun er gravid. For igen, alternativet er ikke kønt.

Indførelse af ”juridisk abort” vil betyde, at vi frikøber halvdelen af den danske befolkning. Tildeler dem ansvarsfritagelse, således at de ikke længere skal bekymre sig om at blive fædre mod deres vilje. Ja – de har faktisk frit valg på alle hylder. For vi har jo allerede en lov, der sikrer dem muligheden for at vælge den helt store ”forældremyndighedspakke”, hvis de ønsker at gå all in.

En lov, der netop forsøger at gøre op med fædres manglende rettigheder.

Ansvar for egne gerninger

Det er naturligvis trist for de mænd, der føler sig ”snydt” af en kvinde, men det fritager dem ikke for ansvar. Enhver har ret til selv at sørge for beskyttelse, før de indgår i en seksuel interaktion. Blind tillid til andre er et af livets mange tilvalg, som indebærer visse risici. Så når de forurettede kalder det mangel på ligestilling, er de helt galt afmarcheret. Det handler tværtimod om at tage ansvar for sine gerninger.

Men hvad er det helt konkret, disse vordende fædre vil slippe for? I dag kan en far til enhver tid frasige sig alt samvær med barnet. Han har ingen grund til at frygte, at det bliver en del af hans liv, medmindre han selv har lyst. Men han kan ikke slippe for det økonomiske ansvar. De månedlige børnepenge. Prisen for et gennemsnitligt faderskab ligger i 2016 på 1.307 kr. pr. måned.

Prisen for det barn, der bliver klassificeret som en ”juridisk abort”, er ukendt. Men den vil unægtelig blive høj, ikke mindst set i forhold til de rettigheder, som barnet mister – herunder også retten til at kende sit biologiske ophav. I dag præsenteres vi tit i medierne for både donorbørn og adoptivbørn, der har et stort behov for at vide, hvor de kommer fra. Denne stræben og lidelse vil fremtidens abortbørn også gennemleve, såfremt et lovforslag af denne art vandt politisk gehør. Men forhåbentlig er vi klogere end som så.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.
Annonce
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her