Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Alle kan blive klogere

I Jyllands-Posten 19/1 anmelder Tage Clausen min nye bog ”Kugleregn møder kuglepen”. Første halvdel anerkender, at bogen rummer en fin gennemgang af nogle af de grundlæggende idéer om ytringsfriheden. Som Clausen skriver »Så vidt kan alle vist være enige...«. Herefter fortsætter Clausen: »... men så går det galt«, hvorefter den anden halvdel af anmeldelsen er en lang indvending imod mine kompetencer i at forstå Jyllands-Postens rolle i forbindelse med Muhammed-krisen.

Havde bogen nu handlet om Jyllands-Postens rolle i forbindelse med Muhammed-krisen, så kunne en sådan kritik naturligvis have været på sin plads. Men det gør den ikke. Det er rigtigt, at jeg skriver, at der skete et ”syndefald” omkring de berømte tegninger, men i forlængelse heraf skriver jeg netop, at »her er det vigtigt at sige, at jeg ikke mener, at Jyllands-Posten alene bærer ansvaret«.

Netop i erkendelse af, at det er utrolig komplekst på 10 års afstand at vurdere hændelsesforløbet omkring tegningerne. Bogen handler faktisk slet ikke om at pege fingre ad nogen. Bogen fremhæver tværtimod et positivt bud på, hvordan vi kunne få en bedre offentlighed. Mit sigte med bogen er at vise, hvordan Charlie Hebdo med deres umiddelbare reaktion på angrebet viste en sådan vej.

En vej, hvor vi kan få en kritisk offentlighed, hvor alle parter kan blive klogere. En vej, der står i intim kontakt med en demokratisk begrundet ytringsfrihed. Bogen er med andre ord en invitation til at reflektere konstruktivt over ytringsfrihedens muligheder gennem Charlie Hebdo – ikke gennem Jyllands-Posten.

 
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Uberettigede anklager mod tandlægerne
Freddie Sloth-Lisbjerg
Autoriserede sundhedspersoner diagnosticerer, forebygger og behandler med fagligheden som fundament.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Debat: Der var engang et yndigt land … hvor blev det af?

Tina Di Caterino
Jeg græmmes over mange danskeres åbenlyse intolerance over borgere med anden etnisk baggrund.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Erdogan kan få en overraskelse fra kurderne i morgen

Harun Demirtas
Erdogan har god grund til at frygte kurdernes stemmer. De risikerer at gøre hans politiske liv meget, meget besværligt.

Blog: Vil Jarlov omfavne cannabisproducenterne?

Majbritt Maria Nielsen
Den nye erhvervsminister har kaldt godkendelse af medicinsk cannabis for populisme, men nu er produktionen i gang, så man kan passende spørge ministeren, om han glæder sig til samarbejdet.

Blog: Drømmemåling til Sverigedemokraterne på 28,5 pct.

Morten Uhrskov Jensen
Det svenske rigsdagsvalg den 9. september kan vende svensk politik op og ned for altid.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her