Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Socialdemokraterne og indvandrere

Mette Frederiksen lægger sig fladt ned. Grunden er den, at de socialdemokratiske vestegnsborgmestre ikke blev taget alvorligt, da folk fra Mellemøsten bosatte sig i deres kommuner i 1970’erne og 1980’erne. De mente vist, at for mange udlændinge bosatte sig i deres kommuner. Mette Frederiksens parti burde have lyttet til disse borgmestre, dvs. skulle have sørget for, at der ikke kom så mange.

Men prøv lige at se lidt tilbage. Især i Socialdemokraternes historie. Fra 1870 og 40 år frem voksede Københavns befolkning fra 200.000 til 560.000. Helt så voldsomt gik det ikke i landets købstæder. Her var der kun tale om en fordobling af indbyggertallene. Denne enorme vækst skyldtes indvandrere. Indvandrerne var folk med rod i gammelt bondeland, og den virkelighed, de mødte i byerne, var mindst lige så fremmed for dem som den virkelighed, der møder indvandrere fra Mellemøsten i dag.

Der opstod store sociale problemer. Livet i byerne betød en afløsning af familiens fællesskab, som man kendte i bondesamfundet. Alkoholforbruget blev et problem. På Vesterbro og Nørrebro lå kælderbeværtninger side om side. Vold mod børn og kvinder var almindeligt. Børn af de indvandrede fik dårlig undervisning, og fejlernæring var udbredt. Integrationen, for at bruge nutidig terminologi, var særdeles vanskelig. Sammenhængskraften var truet.

Så kom Socialdemokratiet

Ud af disse problemer voksede et parti, Socialdemokratiet. De indvandrede kom til at udgøre partiets kernevælgere. Ved hjælp af fagbevægelse, afholdsbevægelse, boligbevægelse, idrætsforeninger, aftenskoler osv. kom disse indvandrere til at definere den velfærdsstat, vi alle – også vestegnsborgmestrene – er del af. Der var vist ingen, der dengang mente, at man skulle begrænse indvandringen eller sende folk tilbage til bondelandet.

Gør det nu ikke vanskeligere, end det er, Mette Frederiksen. Man kunne f.eks. begynde med at ændre retorikken.

I dag kommer der også indvandrere. De fleste er flygtninge. Altså mennesker, der er flygtet, fordi de ikke har haft noget valg. Ferierejsende til de græske øer kan ikke undgå at se den menneskelige tragedie, der i øjeblikket udspiller sig i Europa.

Men antallet er jo trods alt begrænset. Og i hvert fald relativt meget mindre end indvandringen fra land til by for 100 år siden. En vestegnsborgmester udtalte, at kommunen i år måtte tage 16 syriske familier. Det opfattede han som et problem.

Danmark kan selvfølgelig integrere de flygtninge, der i øjeblikket kommer. Jeg kommer selv i et børnecenter for uledsagede flygtningebørn. På det værelse, jeg besøger, bor fire syriske drenge. Høflige, velsoignerede, klædt som alle andre vestlige teenagere. I loftet hænger Stars and Stripes. De er alle topmotiverede for at blive en del af det danske samfund. Gør det nu ikke vanskeligere, end det er, Mette Frederiksen. Man kunne f.eks. begynde med at ændre retorikken.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen