Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

I globalt perspektiv

Den nye landbrugspakke er et håbløst ræs mod bunden, og landbrugspakken er hverken miljømæssigt eller økonomisk bæredygtig, skriver Ida Auken (R) 8/1 i JP.

Jeg enig med Ida Auken i, at vi i Danmark skal hæve den grønne overligger og producere bæredygtige kvalitetsfødevarer. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi også i landbruget ønsker en produktion, som forbrugerne også i fremtiden kan være trygge ved, både når det gælder produkter og miljøbelastning.

Vi kan også være stolte af de mange eksempler på virksomheder i fødevaresektoren, der lægger en stor indsats i at tilpasse sig de enkelte markeder. Samtidig må vi erkende, at den japanske forbruger altså ikke er villig til at betale mere for dansk svinekød, fordi landmanden har betalt 18 kr. i PSO-afgift for hver gris.

I landbruget opfatter vi landbrugspakken som et stort gennembrud og som et opgør med årtiers miljøregulering. I Landbrug & Fødevarer er vi overbeviste om, at den nye miljøregulering er mere effektiv end den hidtidige løsning, fordi indsatsen kommer til at ske der, hvor behovet er størst. Vi håber og tror på, at den nye regulering kan gennemføres, uden at det går ud over vores miljø, og at den vil give et tiltrængt løft til erhvervets langsigtede konkurrenceevne.

Overordnet må miljøbelastning ses i et globalt perspektiv, mener vi i Landbrug & Fødevarer. I Danmark ligger vi i det globale førerfelt, når det handler om at producere fødevarer med det laveste ressourceforbrug. Vi har nogle af de strengeste reguleringer globalt set, når det handler om brug af gødning, pesticider og medicin.

Efterspørgslen efter fødevarer er international, og hvis det danske landbrugserhverv ikke har fair konkurrencevilkår og derfor må indskrænke, så flytter produktionen af fødevarer jo blot til udlandet og næppe til lande, der har en lavere miljøbelastning pr. produceret enhed end os. Det vil naturligvis reducere en del af miljøbelastningen i Danmark, til gengæld får vi en øget miljøbelastning i andre lande.

Ida Auken skriver, at hun drømmer om at skabe et sundt landbrug, der leverer god og grøn mad til danskerne. Det gør vi heldigvis allerede. Landbruget leverer råvaregrundlaget for den fødevareproduktion, der sker i fødevarevirksomhederne. Samfundsøkonomisk yder fødevareklyngen et vigtigt bidrag til vækst og beskæftigelse med en årlig eksport på 152 mia. kr. og en beskæftigelse på 172.000 personer.

Samfundet har en klar interesse i at bevare produktion i Danmark med tilhørende beskæftigelse, hvilket inkluderer den afledte beskæftigelse, som er bredt fordelt på mange brancher. Vi gør det godt i Danmark. Dansk landbrug er blandt de mest klimaeffektive i verden, og vi har over de seneste 25 år formået at afkoble produktion og miljøbelastning, så vi producerer mere med mindre miljøbelastning.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.