Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Ophavsretten bliver udsat for en hidtil uset prøvelse

Vi deltog for nylig i en lukket høring i Folketingets kulturudvalg om EU-Kommissionens planer for ophavsretten. Disse planer, der er nedfældet i en såkaldt meddelelse fra 9/12, vækker stor bekymring blandt kunstnere og producenter.

Det var positivt at opleve på høringen, at der blandt kulturordførerne og kulturministeren synes at være opbakning til at vægte fleksible aftaler frem for centraliseret EU-lovgivning. Det handler om kommissionens copyright-reform, der går ud på at lovgive om distribution af film, bøger, musik osv. på områder, hvor det hidtil har været frivillige aftaler og markedskræfter, der har rådet. Den egentlig baggrund fremgår ikke af kommissionens papir, men er denne:

Da kommissionsformand Jean-Claude Juncker begyndte for lidt over et år siden, flyttede han ophavsretten hos kommissæren for digital økonomi (it og telekommunikation) og en superkommissær (vicepræsident) for et digitalt indre marked væk fra den traditionelle indre markedsfamilie med varemærker og patenter og meget, meget langt væk fra kommissæren for kultur.

Denne administrative manøvre var et klart signal om, at ophavsretten i kommissionens optik ikke længere skulle ses som en motor for økonomisk vækst, kreativ udvikling og beskæftigelse, men snarere som en mulig hindring for it-virksomheder og det digitale indre marked.

Bunden opgave udstukket

Her fik kommissæren for digital økonomi en bunden opgave af Juncker, der går ud på at ”modernisere” ophavsretten, og at ”nedbryde nationale siloer” inden for ophavsretten.

Dette er lige præcis, hvad der nu er ved at ske. Ophavsretten, som vi kender den, bliver udsat for en hidtil uset prøvelse.

Ophavsretten, der giver forbrugerne adgang til kunst, viden og underholdning i effektive distributionsnetværk, og som giver rettighedshaverne, kunstnerne og producenterne en fair betaling, skal skubbes til side til fordel for paneuropæiske distributioner, forbud mod bestemte måder at gøre tingene på og tvangsundtagelser fra ophavsretten.

De kreative erhverv har gennem det nyere Europas historie skabt både vækst og indtjening – og bidraget til at skabe den helt særlige kulturelle diversitet, der er grundlaget for Europas position i verden.

Alt dette er sket ikke på trods af, men på grund af ophavsretten, der sikrer, at kunstnere og producenter kan investere i kreative produkter og være sikre på i hvert fald en retsbeskyttelse af indholdet. Uden rettighedsbetaling er der ikke råd til nye produktioner.

Sammenstødet og fusionerne mellem de forskellige europæiske kulturer er netop det, der gør Europa så spændende, men det bliver nu til sten i skoen for kommissionens grandiose planer.

Det er derfor godt, at det netop er Folketingets kulturudvalg, der rejser flaget til forsvar for den ophavsret, som er til gode for alle: rettighedshavere, forbrugere – og den danske kulturnation.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.