Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Kampen om europapolitikken

Balladen om S-formandens bil med privatchauffør var en storm i et glas vand – bortset fra at den endnu engang illustrerer, at det er vældig svært med diskretionen i Skat, når det gælder topsocialdemokraters skatteforhold. Men sagen er et symptom på, at socialdemokraterne er optaget af magtens ydre symboler snarere end af at føre en aggressiv, konsekvent og visionær oppositionspolitik. Tag bare europapolitikken.

Efter nejet til dansk deltagelse i dele af EU’s retspolitik 3/12 havde både statsminister Løkke Rasmussen og udenrigsminister Kristian Jensen is i maven. Begge politikere fastholdt, at nejet ikke var et nej til EU som sådant. Nøjagtig som jaet til EU’s patentdomstol i 2014 ikke var et ja til fx Europas Forenede Stater.

Brug for tæt EU-samarbejde

Desværre lød Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, snarere som et opkog af ”DF-light”: Nu skal vi lytte til befolkningen, tage vælgernes bekymringer alvorligt og adressere samarbejdets problemer. Alt sammen politikersprog for en mere skeptisk, fodnotepræget EU-kurs.

Og det på et tidspunkt hvor vi mere end nogensinde har behov for et tæt, forpligtende EU-samarbejde i forhold til flygtninge, udenrigspolitisk, jf. Ukraine og Syrien, og økonomisk, når det gælder om at få gang i væksten. Tiden kalder på internationale, solidariske løsninger, ikke nationale chauvinistiske.

Europæeren Helle Thorning

Heldigvis reagerer Helle Thorning-Schmidt på denne fodslæbende EU-holdning i Socialdemokraterne. Thorning har fået prisen som årets europæer, den højeste udmærkelse for positivt europæisk engagement på dansk grund.

På et møde i partiets folketingsgruppe fastslog den tidligere statsminister, at Socialdemokraterne står sig bedst ved at fastholde 45 års positiv EF/EU-politik. Fra Krag over Lykketoft og Nyrup Rasmussen til Thorning selv har Socialdemokraterne arbejdet for, at Danmark kom så tæt på kernen af det europæiske samarbejde som muligt og betonet, at vejen til dansk indflydelse i verden går via EU.

Alle skal behandles ens

Vist var Thorning som statsminister ikke den store principrytter. Men netop i europapolitikken stod hun faktisk fast, også når det ikke var populært; fx i spørgsmålet om sociale ydelser til andre landes EU-borgere: Man betaler skat der, hvor man arbejder, og der skal alle behandles ens. Det afgørende er, at vi ikke diskriminerer nogen.

Alle skal stilles ens, og udlændinge skal selvfølgelig ikke stilles dårligere end danskere. Disse principper er vigtige forudsætninger for det indre marked, som Danmark har stor glæde af.

Vi skal ligge tæt på Tyskland

Socialdemokraterne i dag kan lære af, hvorledes Thorning ikke lod sig slå omkuld af Dansk Folkepartis og Enhedslistens opportunistiske, romantiske og nationalchauvinistiske kampagne.

Men desværre har Socialdemokraterne i de seneste uger tværtimod indledt en farlig flirt med Storbritanniens flagrende EU-kurs og fortrænger aldeles, at det er i dansk interesse politisk, økonomisk og kulturelt at ligge så tæt som muligt på Tyskland i europapolitikken.

Selvransagelse må komme

I 1980’erne var det rigtigt at sige, at kampen om dansk sikkerhedspolitik var en kamp om Socialdemokraternes sjæl. På samme måde er det rigtigt at sige i dag, at kampen om dansk europapolitik er en kamp om Socialdemokraternes sjæl. DF ved vi, hvor vi har med deres EU-skepsis, Venstre holder – med alle partiets fejl og mangler – som regeringsparti EU-fanen relativt højt.

Tilbage står Socialdemokraterne. I den selvransagelse, som på et tidspunkt må komme i partiet efter valgnederlaget i juni, bør udviklingen af en positiv, aktiv og konstruktiv socialdemokratisk europapolitik stå højt på dagsordenen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.