Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Alternativet til EU er et bedre EU

Tidens store udfordringer i Danmark og Europa er udfordringer, der ikke skeler til landegrænser – de er ”problemer uden pas”. Det gælder både den grænseoverskridende kriminalitet, herunder menneskehandel og børnemisbrug. Det gælder flygtningekrisen, der om noget har vist behovet for internationalt samarbejde. Og det gælder klimakrisen, der kun kan løses gennem internationalt forpligtende aftaler.

Alle disse udfordringer kan vi ikke løse i Danmark alene, og det er meget usandsynligt, at vi kan løse dem på europæisk plan, hvis vi ikke vælger at stå sammen.

Det er et vigtigt signal at sende til omverdenen, at vi ønsker at deltage i et gensidigt forpligtende samarbejde, hvor vi er fælles om at nyde, men også løfter byrden i fællesskab.

Alternativet har et højt ambitionsniveau for EU. Det er netop derfor, vi gerne så, at danskerne skulle tage stilling til hele retsforbeholdet den 3. december. Det er ærgerligt, at den politiske aftale mellem forligskredsen af ja-partier tilsyneladende har skabt en fastlåst situation. Det styrker hverken demokratiet eller gennemsigtigheden.

Blog: Nu er det nok: Jeg stemmer nej!

Vi bygger vores vision for et progressivt EU på aktiv deltagelse og konstruktiv indflydelse på de beslutninger, der træffes. På den måde kan vi være med til at præge EU i en retning, der er så demokratisk og gennemsigtig som muligt. Kun gennem fællesskabet kan vi være med til at skubbe på for europæiske løsninger på grænseoverskridende og globale udford

Debat: Søren Pape Poulsen: Vi skal ikke deponere selvstændigheden, men stemme ja

ringer.

Debat: Søren Pape Poulsen: Vi skal ikke deponere selvstændigheden, men stemme ja

I Alternativet er vi villige til at tage ansvar i EU – og villige til at være en del af løsningen. Det er et vigtigt signal at sende til omverdenen, at vi ønsker at deltage i et gensidigt forpligtende samarbejde, hvor vi er fælles om at nyde, men også løfter byrden i fællesskab.

Hvad angår de retslige og indre anliggender kan vi i min optik kun dette, hvis vi stemmer ja den 3. december. Det kan vi ikke, hvis vi kun er med i samarbejdet gennem parallelaftaler.

For det første vil det nemlig betyde, at vi ikke er med til at skabe løsningerne, når der skal udarbejdes fælles planer for det fremtidige samarbejde.

For det andet vil det sende et negativt signal til alle de andre medlemslande, der faktisk har meldt sig ind i et forpligtende fællesskab – hvilket gælder langt størstedelen af de andre EU-lande.

I forhold til spørgsmålet om dansk suverænitet: Et ja til folkeafstemningen vil betyde, at vi afgiver suverænitet. Det har vi også gjort før. Og det har stort set alle andre EU’s medlemslande gjort – for længst. Vi bliver nødt til at spørge os selv: Hvad er prisen for ikke at samarbejde? For ikke at forpligte os? Kritikerne peger altid på de negative konsekvenser ved at deltage. Men hvad er de negative konsekvenser ved ikke at deltage? Vi er ikke bange for at afgive lidt suverænitet, fordi vi får medbestemmelse.

Blog: Lyt ikke til lalleglade nej-sigere

Derfor siger vi i Alternativet ja – vi skal have modet til at turde mere EU. Men samtidig med at vi siger ja, siger vi også men. Vi siger: Men – hvad med flygtningene? Hvorfor lader vi ikke danskerne stemme om at være med i den fælles flygtninge- og asylpolitik, som vi jo tydeligvis kan se er nødvendig for at imødegå flygtningekrisen – og som flere meningsmålinger viser, at danskerne ønsker at stemme om?

Vi siger også: Men – hvad med gennemsigtigheden? Den politiske aftale, de andre ja-partier har lavet, er uigennemsigtig. Vi savner at vide, på hvilket fagligt og politisk grundlag partierne har bestemt, at man ved et ja til afstemningen kun vil indgå i nogle retsakter og i ikke andre.

I Alternativet siger vi altså ja, men. Men det skal ikke sløre for, at det stadig er vores klare anbefaling, at man stemmer ja den 3. december. For vi har brug for EU, og EU har brug for os.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Danskerne stemte den 3. december om EU-retsforbeholdet.

Retsforbeholdet handler blandt andet om samarbejdet på udlændingeområdet, samarbejdet vedrørende grænsekontrollen, det politi- og strafferetlige samarbejde og det civilretlige samarbejde.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her