Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Støtter DR afskaffelse af retsforbehold?

Når DR fremlægger en meningsmåling baseret på et ledende spørgsmål som udtryk for danskernes holdning, så svigter public service-mediet sit ansvar om at levere en oplysende og upartisk valgdækning.

Det holdt imidlertid ikke DR tilbage for i sidste uge at bringe resultatet af en yderst tvivlsom måling som bevis for, at 52 pct. af danskerne ville stemme ja til at afskaffe retsforbeholdet. Det er dog meget usikkert, om det er tilfældet, når man ser, hvad DR rent faktisk har spurgt om:

»En tilvalgsordning vil betyde, at Danmark selv kan vælge, hvilke europæiske samarbejder man vil deltage i, og hvilke man ønsker at stå uden for på det retslige område. Det vil eksempelvis betyde, at Danmark kan vælge at deltage i det europæiske politisamarbejde, Europol, men at stå uden for de fælles beslutninger omkring eksempelvis udlændingepolitikken«.

Efter denne præmis stilles respondenten det nærliggende spørgsmål: »Støtter du en sådan ændring af retsforbeholdet?«

Kun en lille del af sandheden

Hvad forventer man egentlig af sådan et spørgsmål? For at svare nej skal respondenten nærmest være indædt modstander af bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet. Alternativt skal man på forhånd vide, at dette kun er en lille del af sandheden om, hvad der er på spil i denne afstemning.

DR nævner nemlig ikke på noget tidspunkt, at Danmark ved at stemme nej stadig kan deltage i grænseoverskridende politisamarbejde på samme måde, som eks. Norge og Schweiz har gjort i mange år. Det nævnes heller ikke, at Danmark ved at afskaffe retsforbeholdet uigenkaldeligt afgiver suverænitet over dele af vores retspolitik til EU, hvorefter hverken befolkningen eller det danske folketing har mulighed for at lave ændringer.

Og det nævnes heller ikke, at ved at stemme nej, så forsvinder den danske befolknings mulighed for at blokere for overdragelse af suverænitet på dette område én gang for alle.

DR har tidligere erkendt, at offentliggørelsen af deres meningsmålinger har tendens til at påvirke valgresultater til fordel for dem, som det går godt i målingerne. Og frem til den 3. december kan vi se frem til en lang kampagne, hvor alle ja-partierne vil nævne Europol hundredvis af gang, som om det overstatslige politisamarbejde er det eneste, der er på spil i afstemningen. Det er en skam, at DR tilsyneladende allerede har købt den præmis.

Lad os håbe, at dækningen i fremtiden bliver mere oplysende og nuanceret.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Et kompromis mellem flygtningsynspunkter
Situationen omkring flygtninge med midlertidig opholdsstatus og deres adgang til at arbejde er tilsyneladende gået i hårdknude.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Social dumping? Det svineri vil vi ikke have her.

Louis Jacobsen
Når man arbejder som underentreprenør for Københavns Kommune, skal der ikke udføres social dumping. Det vil sige, at der skal lønnes efter de landsdækkende overenskomster.

Blog: Afpresning er ikke bare kriminelt, men politisk

Erik Winther Paisley
Det er måske eneste gang, jeg skriver disse ord, men nu må staten hævde sit territorium - og vise banderne, hvem der bestemmer.
Annonce
Altid sulten? Disse fødevarer mætter mest
Vil du gerne opnå den bedst mulige mæthed med færrest mulige kalorier, peger en diætist her på den perfekte kostplan for at nå det mål. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her