Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Overkontrol, kontrol eller kun ”trold”?

Det nye ”superministerium”, Miljø- og Fødevareministeriet, har 5.300 ansatte. Til sammenligning svarer antallet snart til antallet af fuldtidslandbrug i landbruget. Velvidende at medarbejderne i ministeriet laver andet end at kontrollere landbrugsfamilierne, er det dog påfaldende med det store antal ansatte.

NaturErhvervstyrelsen, som hører under det nye ministerium, har flere gange, og senest i forbindelse med den nye EU-reform, ansat flere hundrede medarbejdere til yderligere at intensivere kontrollen af de i forvejen kontrolstressede landbrugsfamilier.

Regler og love skal overholdes, og overskridelser skal straffes. Det er den almindelige holdning blandt borgere i retsstaten Danmark. Folk, der kører for stærkt, snyder i skat eller begår anden former for kriminalitet, skal selvfølgelig straffes efter dansk lov. Men det er ikke det, som de mange hundrede mennesker, der er ansat i det nye ministerium, kontrollerer.

De kontrollerer stadig randzoner, selv om loven er blevet underkendt af retten som værende ugyldig, og som den nuværende regering er i færd med at afskaffe. De kontrollerer gødningsregnskaber på baggrund af regler, som er i strid med EU’s nitratdirektiv, og som regeringen har lovet at ændre. Og de kontrollerer EU-ansøgninger for at sikre, at to landmænd ikke ansøger om det samme areal, velvidende at der allerede ved indsendelsen af ansøgningen har været gennemført en elektronisk krydskontrol. En lang række tilsvarende eksempler kan nævnes.

Skyder langt over målet

Hvorom alting er, har vi en kontrol i Danmark af landbrugsfamilierne, der slet ikke står i forhold til, hvad de bidrager med. Der findes regler i EU for, at der skal ske en kontrol af tilskudsmodtagere. Men den måde, vi praktiserer denne kontrol på, skyder langt over målet i forhold til praksis i andre lande.

I forbindelse med etablering af det nye superministerium bør der være basis for en rationaliseringsgevinst, der sikrer, at der kan skæres 1.000 af de 5.300 medarbejdere. Det vil give en årlig besparelse på 500 mio. kr. Disse penge kan anvendes til noget, der giver produktion og beskæftigelse.

En overkontrol medfører kun, at man stresser hårdtarbejdende familier med unødige kontroller, der svarer til de punktvise og ubegrundede kontroller, der f.eks. foregår som vejkontroller i ”bananrepublikker”, som vi nødig vil sammenligne os med.

En trold er ifølge dansk folketro et overnaturligt væsen, som er farlig og fjendtligt stemt over for mennesker. Skulle vi ikke være enige om både at fjerne overkontrollen og trolden?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.