Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Starten på en ny, sort epoke i miljøpolitikken

Valgets centrale tema er indtil videre ”velfærd over for skattelettelser”. Men Dansk Folkeparti kan i et vist omfang – til glæde for nogen og til mismod for andre (såsom Asger Aamund) – ses som en sikkerhed for, at der ikke bliver rokket mere end ganske lidt ved en række velfærdsgoder.

Venstre har slået bak

Derimod er forskellen mellem blokkene frygtindgydende klar, når det gælder miljøet. Indtil nu har Venstre som regeringsbærende parti prøvet at fastholde en grønlig profil samtidig med, at de varetog landbrugets interesser (jf. planen om ”Grøn vækst”, hvor der trods alt blev indbygget kvælstofreduktioner).

Det varede helt frem til 2013, hvor Venstre også i hovedsagen tilsluttede sig anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen (der skulle leve op til et gammelt løfte om, at Danmark ville medvirke til at standse tilbagegangen i naturen på europæisk plan).

Nu har Venstre imidlertid slået bak. Sammen med DF og De Konservative fremlagde de i november 2014 en pakke på 16 forslag, som viser, hvad blå blok står for. De vil bl.a. øge den tilladte mængde kvælstofgødning så meget, at det ifølge Miljøstyrelsen vil øge kvælstofudledningen med 10.000 tons – mere end den planlagte kvælstofreduktion, som VK-regeringens gamle ”Grøn vækst” skulle give (jf Det Økologiske Råds oversigt).

Desuden har Venstre sagt, at i stedet for at være foregangsland i EU skal Danmark som princip sætte sig allerbagerst i bussen – sammen med de nationer, der gør så lidt som overhovedet muligt. Der er mere at tilføje, men billedet er klart:

Valget er klart

Hvis blå blok vinder, vil det betyde et brud med mange års grønt hen over midten-samarbejde og starten på en ny, sort epoke i miljøpolitikken. De, der ønsker at fastholde en grøn udvikling – i klima, miljø og naturgenopretning – har derfor denne gang et valg, der er så klart som aldrig før.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.