Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ødelæggende madkultur for de udviklingshæmmede

Fødevareministeriets såkaldte måltidsråd om at lære at lave mad, bruge råvarer og spise sammen gælder ikke for de udviklingshæmmede. Arkivfoto: Marius Nyheim/Polfoto

Sidste efterår satte fødevareminister Dan Jørgensen gang i en debat om danskernes madkultur. Ministeren mente, at vi har brug for en madrevolution helt ude i hverdagskøkkenerne, fordi danskerne bliver federe og federe.

Ministeren afsatte 1 mio. kr. til at få madkulturen på dagsordenen, og det mundede for nylig ud i nogle gode råd, som skal sætte skub i revolutionen af danskernes madkultur i retning af »mere grønt, frugt, fisk og fuldkorn – mindre sukker, salt og mættet fedt«.

Det skal blandt andet ske ved at følge ministeriets såkaldte måltidsråd, der kort sagt lyder: »Lær at lave mad – brug råvarer – spis sammen«.

Fødevareministerens kampagne mødte en del kritik – nogle var forargede over, at ministeren på denne måde gjorde sig til dommer over danskernes madkultur – helt hjemme i privaten ved køkkenbordet.

Slut med at lave mad sammen

Samme forargelse ser vi pudsigt nok ikke, når det gælder en anden madrevolution, som har fundet sted de senere år.

En revolution, som tilmed føres ud i livet på en måde, der forekommer en del mere diktatorisk end de ”gode råd” fra fødevareministeren.

Mange mennesker med udviklingshæmning har nemlig oplevet en decideret revolution i deres madkultur i løbet af de seneste fire-fem år, fordi de er blevet frataget den pædagogiske hjælp til at fremstille deres egne måltider i fællesskab med andre. I stedet henvises de til færdiglavede pakker med en uges retter fra kommunens centralkøkken, som de hver især kan opvarme i mikroovnen.

Væk er muligheden for at lære at lave mad sammen af råvarer – og det naturlige i at spise sammen smuldrer lige så stille. En hel voksentilværelse, vel at mærke.

De sårbares fællesskab

Revolutionen i udviklingshæmmedes madkultur sker ikke, fordi de har lyttet til gode råd fra fødevareministeren. Nej, revolutionen sker efter diktat udstedt af regnedrengene på rådhuset – for der er penge at spare ved at ødelægge sårbare menneskers fællesskab og madkultur.

De gældende regler siger nemlig, at kommunerne kan opkræve betaling for lønomkostninger ved madfremstilling, når maden leveres som mikromad fra centralkøkkenet, men ikke når maden tilberedes hjemme hos borgeren med pædagogisk støtte.

Håndfast indgriben i privatlivet

Centralkøkkenernes tilbagevenden er et tankevækkende eksempel – blandt mange – på et menneskesyn, hvor udviklingshæmmede betragtes som nogle særlige mennesker, hvis liv en myndighed godt kan tillade sig at revolutionere med en håndfast indgriben i privatlivet – uden at det giver anledning til nævneværdig forargelse.

Jeg synes, det kunne være spændende – og på sin plads – at høre, hvad fødevareministeren siger til, at offentlige myndigheder på denne måde undergraver ministerens madrevolutionære ambitioner.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Det kontantløse samfund vil være en ren pengemaskine for bankerne

Gitte Seeberg
Kommer bankdirektør Anders Dam igennem med sit forehavende og får afskaffet kontanterne, har virksomhederne og private ikke længere noget modsvar til de negative renter.

Blog: Er der andre end Bertel Haarder og Karsten Hønge, som har en vision?

Nauja Lynge
Det er trættende at høre om burkaer og frikadeller på plejehjemmet. Staten Danmark bløder, og der er brug for klare budskaber om vigtige emner som rigsfællesskabets fremtid.
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her