Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Skyld og uskyld i vaccinesag

Artiklens øverste billede
Vaccination af unge piger med HPV-vaccine, her i Georgia, USA. I Danmark er der foreløbig indberettet gener hos 1.149 personer. Arkivfoto: John Amis/AP

Sundhedsstyrelsen må, når man laver et vaccinationsprogram for en hel befolkning, også have en pauseknap, når man opdager eller bliver gjort opmærksom på, som tilfældet er, at noget går signifikant anderledes end forventet.

Går man ind på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og læser rapporten Human Papilloma Virus fra 3/5, er der indberettet generelle gener hos 1.149 personer. Det kan fx læses, at der er indberettet 2.134 neurologiske symptomer. Således har næsten alle afficerede personer fået mere end én neurologisk bivirkning. Det alene burde få alarmklokkerne til at ringe.

Det er ikke første gang, at Sundhedsstyrelsen ikke reagerer relevant og ikke beskytter borgerne mod en grim mistanke, når de første advarsler lyder.

Peter Marckmanns systematiske undersøgelse viste, at 60 danske nyrepatienter døde eller blev invalideret efter at have fået kontrastmidlet Omniscan. Patienterne havde fået den alvorlige og i nogle tilfælde dødelige sygdom nefrogen systemisk fibrose på grund af MR-undersøgelser udført med kontrastmidlet Omniscan. Allerede i 1990’erne blev Lægemiddelstyrelsen advaret, men først i 2006 kom et forbud.

I TV 2 26/3 fortalte Louise Schouborg om gentagne advarsler sendt til Sundhedsstyrelsen uden reaktion. Claus Werner-Jensen, Stig Gerdes m.fl. har ligeledes talt til medierne om en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og bivirkningerne. Claus Werner-Jensen har senest udtalt, at Sundhedsstyrelsen bør lytte til forældrene og sætte vaccinationsprogrammet i bero, indtil man har fået afdækket HPV-bivirkningerne.

Bevisbyrden

Det påfaldende i denne sag er, at vi har med et sundhedssystem at gøre, hvor bevisbyrden for, at noget er galt, ligger hos de behandlede. I så alvorlige sager, hvor helbred er på spil, burde bevisbyrden være Sundhedsstyrelsens, så det blev dens opgave positivt at bevise over for brugerne, at lægemidlet er, som det skal være.

HPV-piger med de mest alvorlige bivirkninger er i en situation, der er så alvorlig, at de har brug for behandling. For de mest syge er udgifterne ca. 100.000 kr. om året. Det har alvorlige konsekvenser for de enkelte familier.

Senest 1/7 2015 kan praktiserende læger eller hospitalsafdelinger henvise til fem afdelinger i hver region. Her skal lægerne tage ansvar for udredning og mulig behandling af piger med diffuse symptomer, der kan skyldes bivirkninger ved HPV-vaccinen. Fem danske sygehuse – et i hver region – skal samle specialviden om bivirkninger ved HPV-vaccinen.

Selve det at man opretter monitorering og registrering med en evt. behandling, er vel en indrømmelse?

Hvis man har mistanke om påførte, alvorlige bivirkninger, hvorfor bremser man så ikke op?

Spørgsmålet er; kan de fem regioner gøre pigerne raske igen? Hvor mange piger har man mon budgetteret med i første undersøgelse? Hvordan vil man begrænse antallet, og overvejer man at fortsætte?

Faktum er, at programmet fortsætter. Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) tør tilsyneladende ikke at sætte sig op mod Sundhedsstyrelsen. Kan det mon skyldes en kommende valgkamp?

Hele situationen, hvor regionerne og Sundhedsstyrelsens fortsætter vaccinationerne på trods af en medvirken til indrømmelse af bivirkninger, bliver mere og mere absurd.

Sundhedsstyrelsen skal udrustes til og gøres ansvarlig for løbende at følge utilsigtede og alvorlige medicinbivirkninger. Ligesom der skal ses på, hvilke handlemuligheder Sundhedsstyrelsen skal have i forhold til de virksomheder, som producerer lægemidlerne.

Tilbage står ofrene og deres forældre. Hvem betaler deres omkostninger? Sundhedsstyrelsen har endnu ikke anerkendt sin andel i pigernes ulykkelige situation, og derfor er muligheden for at søge erstatning ikkeeksisterende.

Er der en samlet handleplan?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.