Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Minister gemmer sig bag model

Fra 2008 til 2014 er optaget på fysioterapeutuddannelsen steget med 45 pct. De største hold er ikke færdiguddannet endnu, men alligevel er hver fjerde nyuddannede fysioterapeut stadig ledig efter seks måneder. Samtidig viser alle fremskrivninger fra beskæftigelsesregionerne, at der allerede med det nuværende optag er udsigt til stærkt stigende ledighed i de kommende år.

På trods af det har flere uddannelser søgt om lov til at optage endnu flere på fysioterapeutuddannelsen. Fra et økonomisk synspunkt giver det mening for skolerne. For der er masser af ansøgere, og fysioterapeutstuderende har høje snit, stor dedikation og er gode til at gennemføre på normeret tid. Det giver gode taxameterpenge.

Man skulle måske tro, at den ansvarlige minister med det store fokus på ikke at uddanne unge til ledighed klart ville afvise skolernes ønske om at øge optaget. Men nej.

Adspurgt af Liberal Alliances Merete Riisager, om det er hensigtsmæssig at øge optaget yderligere, svarede minister for uddannelse og forskning Sofie Carsten Nielsen, at ansøgninger er i proces, og at ledigheden for fysioterapeuter stadig er lav. Det ”ikke-svar” udstiller meget præcist begrænsningen i den dimensioneringsmodel, man har valgt, hvor fokus er på den nuværende ledighed.

For hvad nytter det, at ledigheden er lav nu, når alle fremskrivninger viser, at de studerende vil møde store problemer, når de skal finde arbejde som færdiguddannede? Hele meningen med dimensioneringsmodellen skulle jo ellers være at undgå netop den situation.

Grænsen er nået

Sidste år blev 1.125 optaget på fysioterapeutuddannelsen. Det er en ikke uvæsentlig del af en ungdomsårgang. Jeg tror i dén grad på fagets muligheder. Rigtig mange danskere vil få et langt bedre liv af mere hjælp fra flere fysioterapeuter.

Men selvfølgelig er der en grænse for, hvor mange fysioterapeuter der er brug for. Og den grænse er nået.

Regeringen har et stort behov for at vise, at der er andre uddannelser end de nu dimensionerede, som de unge kan vælge. Men det nytter jo ikke noget at jage de unge ud fra én uddannelse med afsætningsproblemer for så at optage dem på en anden.

Fysioterapifagets situation med ekstremt øget optag og – foreløbig – lav ledighed er særlig. Og åbenbart vanskelig at afspejle korrekt i ministeriets modeller.

Men det burde være åbenlyst, at når modeller på grund af indbyggede begrænsninger står i vejen for at træffe fornuftige beslutninger ude i virkeligheden, så er det modellen, og ikke fornuften, der bør vige.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen