*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hold op med sprøjtegifte

Skvalderkål, brændenælder og alt muligt andet grønt vokser som helt vildt i min have fra det tidlige forår. Og så er det jo nemt og nærliggende at gribe en flaske ukrudtbekæmpelse henne i supermarkedet og sende alt det uønskede grønne tilbage i jorden med nogle velanbragte sprøjt.

Men det er en dårlig idé. De populære ukrudtsmidler er giftige, kendt for at forurene jord og grundvand og kan skabe sundhedsproblemer for mennesker, dyr og fugle. I Danmark lukker vi omkring 100 drikkevandsboringer om året, hvilket koster borgerne mellem 200 og 500 mio. kr. årligt. Det skyldes bl.a., at de bliver forurenet med sprøjtegifte. Også fra private haver, fordi der faktisk ligger mange vandboringer i byområder. Miljøstyrelsens sprøjtemiddelstatistikker viser, at private haveejere er temmelig glade for giftsprøjten. Mens kommunerne, regionerne og staten kun bruger godt to tons om året på at holde fodboldbaner, grøftekanter, jernbanearealer mv. frie for ukrudt, anslår Miljøstyrelsen, at der i 2013 blev solgt knap 44 ton sprøjtegift til havebrug.

Skal om bag disken

Det tal falder formentlig fremover som følge af miljøministerens gode beslutning om, at butikkerne fra november måned kun må have klar til brug-midler fremme på hylderne, mens de koncentrerede sprøjtegifte skal om bag disken og sælges af uddannet personale.

Men det er ikke tilstrækkeligt. I den ideelle verden burde vi have et totalforbud mod salg af sprøjtemidler til privat brug. Det ønske er måske urealistisk i første omgang, men som minimum bør også de fortyndede klar til brug-midler væk fra de åbne hylder og om bag disken.

Det vil nemlig være en hjælp til de flere millioner danske haveejere, som ikke drømmer om, at der står skadelige giftmidler frit fremme.

Fra flere undersøgelser ved vi, at adgang til rent vand prioriteres højt af danskerne. Hofor er landets største vandselskab og leverer vand til hver femte dansker. Derfor lyder vores forårsopråb til regeringen: Overbevis alle relevante politikere om, at sprøjtemidler til private må forbydes. Og få indtil da alle giftmidler om bag disken i aflåste skabe.

Så vil alle danskere forstå, at der er tale om skrappe sager, som skal bruges mindst muligt – og vi tager dermed endnu et væsentligt skridt mod bedre beskyttelse af grundvand, økonomi og sundhed.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Den nationale sprogstrategi er en tynd kop te
Helene Caprani, medlem af GL’s hovedbestyrelse
Det er besynderligt, at regeringen lancerer en sprogstrategi, samtidig med at nedskæringerne i uddannelsessektoren begrænser eller lukker sproguddannelserne.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Kaos-regeringens finanslov gør Danmark fattigere

Christian Rabjerg Madsen
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere.

Blog: Gør det rigtige: Send regeringen på wellness-ophold

Annika Smith
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her