Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Det største bedrag fra regeringens side

Blandt alle de lånte fjer, regeringen pynter sig med, er denne den floveste: Påstanden om, at det er regeringen, der har fået styr på kommunernes budgetter.

I sidste spørgetime med statsministeren sagde hun flere gange:

»Noget af nyskabelsen i dansk politik er jo, at vi i modsætning til tidligere regeringer overholder budgetterne. Det er noget helt spændende og nyt, som vi gør. (…) Det gjorde man jo ikke, dengang hr. Lars Løkke Rasmussen var statsminister«. Bemærk ordene »som vi gør«.

Det er rent bedrag: Hun og hendes parti bekæmpede indædt den lovgivning, der skabte den nye udgiftsdisciplin. Jeg ved det, for jeg var indenrigs- og sundhedsminister og fik hele kritikken fra rød blok.

S, R, SF og EL stemte i april 2011 imod, at overskridelser i kommunernes regnskaber under ét modregnes med 60 pct. i den enkelte kommunes – og 40 pct. i kommunernes samlede – bloktilskud.

S-ordfører Rasmus Prehn stemplede det som »mistillid, ufrihed og straf« og fordømte, »at man vil sanktionere og udvise mistillid«. »Det er jo velfærd, vi gerne vil have. Vi bryder os ikke om sanktionspolitikken og slet ikke, når kommunerne har en så stram og urealistisk økonomisk ramme at arbejde med«.

S, R, SF og EL stemte også imod i juni 2010, da 3 mia. kr. af bloktilskuddet blev betinget af overholdelsen af budgetterne.

De skrev i betænkningen: »Mindretallet (S, R, SF, EL) deler ikke regeringens opfattelse af, at sanktioner er vejen til at sikre, at økonomiaftalerne mellem regeringen og KL bliver overholdt. (….) Overordnet vender mindretallet sig imod regeringens detailstyring og sanktionslove over for kommunerne«.

Og så kom valgløftet: »Når der kommer et nyt flertal, vil disse love blive ophævet, og der vil blive gennemført ændringer, som vil give kommunerne bedre økonomiske rammer, mere frihed fra bureaukratisk detailstyring og øget selvstyre«.

Nu roser regeringen sig af det, de bekæmpede og lovede at ændre. Det virkede, og nu tager de æren.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kommentar: Fra Det Radikale Venstre til Den Radikale Midte?
Henrik Jensen
Martin Lidegaard opfordrer os alle sammen til at mødes i midten. Men Det Radikale Venstre er med sin eftergivenhed i indvandringsspørgsmålet ikke længere i nærheden af midten i dansk politik.
Kronik: Vi skal tage Danmark og Dannebrog tilbage
Pernille Skipper
Jeg elsker Danmark. Men jeg elsker virkelig ikke den ufrihed, den sindelagskontrol og den opdeling af mennesker, som Dansk Folkeparti kalder danskhed.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Vorherre bevares, Vistisen

Morten Løkkegaard
Vistisens og Dansk Folkepartis leflen for briterne i Brexit-forhandlingerne sår tvivl om, hvis interesser, DF egentlig varetager.

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.

Den svære balance: Nato øver krig for åbent tæppe i Norge

Kristian Søby Kristensen
Kæmpe stor øvelse skal afskrække Rusland ved at vise Natos samlede militære styrke og vise Natos medlemmer, at alliancen fungerer.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her