Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Sundhedsdata for patienternes skyld

Jyllands-Postens læsere kunne tirsdag 31/3 læse, hvordan borgeres personfølsomme sundhedsoplysninger udleveres til patientorganisationer, forskningsinstitutioner og analysebureauer. Lad mig fra Danske Regioner slå fast, at patienters sundhedsdata altid skal indsamles på et forsvarligt lovmæssigt grundlag – hvilket både regionerne og andre aktører arbejder målrettet på at sikre. Når informationerne er indsamlet, er det naturligvis afgørende, at de udelukkende benyttes til relevante formål til gavn for patienterne.

De millioner af informationer, som årligt indsamles om sygdomsforløb, om behandlingsmetoder og om medicinering, er altafgørende for, at vores sundhedsvæsen fortsat udvikler sig. Og dermed for at patienterne får den bedste behandling. Eksempelvis har indsamlede patientdata i Danmark tilbagevist hypotesen om, at MFR-vaccinen kan udløse autisme, og på den anden side har patientdata bekræftet, at der kan være sammenhæng mellem brystkræfttilfælde og at bo et sted med megen trafikstøj.

Hvis ikke privatpraktiserende læger og sygehuspersonale har adgang til patienters data, vil vi ende med et stagnerende sundhedssystem. Det er ingen tjent med. Slet ikke patienterne, som har krav på specialiseret behandling, der bygger på den nyeste viden. Grundigt indsamlet sundhedsdata støber fundamentet for skræddersyede behandlingsforløb med nøje udvalgt medicin. Det øger effekten af en given behandling, og det mindsker risikoen for utilsigtede bivirkninger. Data er grundlaget for, at læger og sygeplejersker lærer af både de gode og dårlige erfaringer i sundhedsvæsenet, og data er grundlaget for udvikling af kvalitet og patientsikkerhed.

Forsvarlig håndtering

Men lige så vigtigt det er at indsamle sundhedsdata, lige så afgørende er det, at borgernes personfølsomme oplysninger håndteres forsvarligt. Derfor vedtog Danske Regioners bestyrelse i begyndelsen af 2015 en række tiltag til at styrke informationssikkerheden i regionerne. Initiativerne, der retter sig imod både menneskelige, teknologiske og organisatoriske risici, skal sikre, at alle fem regioner ud fra fælles retningslinjer værner om borgernes privatliv, når sundhedsoplysninger indsamles og anvendes.

Fra Danske Regioner forstår vi bekymringen omkring nogle af de konkrete sager, der har afsløret fejl i håndteringen af data. Men vi ønsker samtidig at rette den misforståelse, at personfølsomme data bare udleveres uden videre. Danske Regioner har allerede taget de nødvendige skridt til at styrke sikkerheden om patienternes oplysninger, og vi ser med forventning frem til den nationale strategi for adgang til sundhedsdata, som sundhedsministeren bebudede i Jyllands-Posten i tirsdags.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.