Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Peter Øvig Knudsen: Jeg tager en tænkepause

En af de mest triste nyskabelser i sproget har været begrebet ’ytringsfriheds-fundamentalisme’ (hvad bliver det næste: Demokrati-fundamentalisme? Kærligheds-fundamentalisme?).

Sjældent har jeg følt mig så forstemt i forhold til den offentlige debat, som jeg har gjort i tiden efter terrorangrebene i Paris og København.

Det synes umuligt at stille noget op over for den absurde tendens, at et forsvar for ytringsfriheden automatisk ligestilles med intolerance eller endda hetz mod muslimer. Og det har ikke mindst været et problem her på Facebook.

Derfor har jeg besluttet at holde min kæft i denne sag et passende stykke tid fremover.

Men jeg mener stadig, hvad jeg har skrevet: Mødet med vor tids farligste fascisme.

Foreløbig har terroristerne tilsyneladende vundet kampen om deres profets ukrænkelighed i medierne. Og højrefløjens monopol på kampen for ytringsfrihed er på sørgeligste vis stort set uanfægtet.

En af de mest triste nyskabelser i sproget har været begrebet ’ytringsfriheds-fundamentalisme’ (hvad bliver det næste: Demokrati-fundamentalisme? Kærligheds-fundamentalisme?)

Hidtil er beskyldningen om fundamentalisme mod menneskerettighedsforkæmpere kun kommet fra Søren Krarup og andre på den yderste højrefløj. Nu benyttes begrebet flittigt af venstreorienterede, ikke mindst fra 68-generationen, til at mistænkeliggøre andre mennesker med det synspunkt, at vi ikke skal lade os true til at give køb på grundelementerne i vores demokrati – religionsfrihed, forsamlingsfrihed, ytringsfrihed.

Når jeg selv på Facebook har undret mig over den nye vaghed over for den islamistiske fundamentalisme, har jeg straks skullet forklare andre venstreorienterede, at jeg ikke med ét har overtaget et arsenal af højreorienterede synspunkter:

Nej, jeg støtter ikke den israelske besættelsesmagts brutale overgreb mod den palæstinensiske civilbefolkning. Nej, jeg mener ikke, at svaret på terror er mere overvågning og kontrol, som udhuler retssamfundet. Nej, jeg mener ikke, at muslimer er dårligere eller mere dogmatiske mennesker end andre religiøse.

Jeg opfatter mig selv som et religiøst menneske, men jeg mener, at religion – forstået som kirkedannelse, magtinstitution og dogmatik – ofte risikerer at komme i modsætning til fritænkning, tolerance og demokrati. Religiøsitet må være en privatsag, og vi må aldrig lade religionerne indskrænke det fælles, demokratiske frirum.

Jeg har hverken tegnet eller trykt tegninger af guder og profeter. Jeg har heller ikke det synspunkt, at man skal trykke de tegninger hele tiden og overalt – eller ”bare for provokationens skyld” (og det er der vist heller ikke så mange andre, der mener...).

Men jeg vil slås for, at enhver tegner, kunstner og forfatter uden at bringe sig selv i livsfare kan udtrykke sig, som hun finder rigtigt. Også selv om jeg ikke er enig. Og uanset om hendes ytringsfrihed er truet af multinationale giganter som Apple og Facebook, af kriminelle bagmænd eller af religiøse fanatikere.

Jeg vil tænke mig om. Denne debat kræver åbenbart kommunikative evner, jeg ikke ejer i dag. Jeg vil øve mig. I mellemtiden har jeg en BZ-bog, der skal skrives.

Dette debatindlæg er oprindeligt blevet bragt på Peter Øvig Knudsens Facebook-profil.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.