Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hvad skal vi med Dansk Sprognævn?

Sproglig afmagt vil fremprovokere og udvikle kroppens voldelige udtryksformer.

Nævnet har tilsyneladende lagt al sprogrensning til side for i stedet at drøfte og derpå godkende forkerte udtryksformer fra daglig tale.

Denne sproglige afvikling kaldes derefter ”sproglig udvikling”.

Det er nu tilladt at sige: ”Jeg går på gymnasie” (gymnasium), ”på seminarie”, ”mit studie er” osv.

Forveksler man med drømmen om at være på i et tv-studie?

Det ordrige og præcise sprog, latin, udvikler i allerhøjeste grad sprogbevidstheden og dermed tankerne, men da næsten ingen behersker det mere eller har hjerne til at lære det, er undervisningen i det naturligvis afskaffet.

I dag beskrives tanker og følelser over for andre ofte sådan: ”Det er fedt”, ”det er hammerfedt”, ”det er pissegodt” eller ”skidegodt”. Tolkningen af udtrykkene er fri.

”Fedt” er et ubehjælpsomt udtryk, og de sidstnævnte kan vel kun henvise til glæden over problemløse vandladnings- og afføringsproblemer?

Som mange politikere gør, lefler også Dansk Sprognævn for laveste fællesnævner. Kan man ikke stave korrekt, mindskes kravene.

Kan man ikke tale korrekt, godkendes fejlformuleringerne.

Derved bidrager nævnet til at formindske folks sprogbevidsthed, ordforråd og kommunikationsevne.

Dansk bliver mere og mere upræcist, hvilket uvægerligt medfører flere og flere verbale misforståelser. Og sproglig afmagt vil fremprovokere og udvikle kroppens voldelige udtryksformer.

Ministeren fra vores Uddannelses- og Forskningsministeri-e/um siger, at »selvfølgelig skal lærere kunne stave«. Den 24/6 1978 sagde jeg i et interview i Politiken: »Lærere, der ikke selv kan stave, lærer børn dansk«.

Interviewet startede en lang stavedebat. Min advarsel udsprang af almindelig sund fornuft, men den var politisk ukorrekt, og derfor nyttede den ingenting.

Man må i det politiske korrekthedssystem sjældent være forudseende.

Kun forskningsrapporter tæller, og når en sådan fremhæver børns dårlige stavefærdigheder, er det ministerkutyme at sige: »Vi skal have en ny folkeskolelov!«

Ordforrådets betydning

Altid lader man, som om lærerne magter stavningen, men det gør et støt voksende antal ikke. Derfor retter en ny folkeskolelov intet op på problemet.

Det var nok en fejltagelse at demokratisere folkeskolen ved at lægge ansvaret for undervisningen ud til kommunalbestyrelser og forældrekredse.

Demokratisk set var det rigtigt, men realistisk set var det en katastrofe.

Næppe mange kommunalbestyrelsesmedlemmer har begreb om ordforråds enorme betydning for udvikling og uddannelse.

Hvilke forældre har forudsætninger for og ønske om at deltage i opslidende diskussioner om fastlæggelse af undervisningsplaner?

Det forekommer mig forståeligt, at mange (også politikere) sender deres børn i en privatskole med en resultatgivende undervisning.

Den sproglige bevidstløshed kravler højere og højere op på informationsstigen.

Tv-journalister siger gang på gang ”aktion” i stedet for ”auktion”. Og en forårsaften sagde en, at frøerne ”kvidrer”.

Endnu mere pinligt er det, at DR TV’s tekstredaktion ikke kan stave korrekt.

Man kan f.eks. ud for flere tv-kanaler dagligt læse formuleringen: ”Ingen program” i stedet for ”Intet program”.

Jeg har for længst gjort DR opmærksom på denne fejl, men der sker intet.

Måske har Dansk Sprognævns eksperter allerede godkendt også denne stavefejl?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Har EU været tæt på at sejre sig ihjel?

Casper Hedegaard
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden, var situation en helt anden, hvor opbakningen vaklede og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkligheden stået i EUs midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt?

Blog: Kina vil skabe en kunstig måne  

Nauja Lynge
Kineserne siger, at ingen kan eje månen. Men man må, som kineser, åbenbart gerne lave sin egen.
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her