Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Tricktyveri af hovedstadsudligningen

Julestemning på Strøget, som er hjertet af hovedstadsområdet, som stort set har alle de velhavende. Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto

Fem borgmestre fra hovedstadsområdet har i JP 5/11 forsøgt at overbevise læserne om, at hovedstadsudligningen forsøges udsat for et tricktyveri. Bagmændene er ikke overraskende en række borgmestre fra provinsen. Ingen kan gennemskue hverken bagmændenes eller ofrenes argumenter og motiver uden at kende lidt til det kommunale udligningssystem. Så lad os starte her.

Udligningssystemet, både det mellemkommunale og det herudover særligt for hovedstadsområdet gældende system, udspringer af, at skattegrundlaget for kommunernes virke er meget forskelligt fra kommune til kommune. Det gælder både for provinsen og for hovedstaden, som borgmestrene sandt nok anfører.

Den samme vare landet over

Derfor har Folketinget i al sin visdom besluttet, at de rige kommuner, dem med rige borgere og dermed et godt beskatningsgrundlag, skal betale til dem med relativt fattige borgere og dermed et ringere beskatningsgrundlag. Det er selvfølgelig, fordi den vare, som kommunerne er udset til at levere: undervisning, pleje, socialhjælp, infrastruktur og meget andet, skal være så nogenlunde den samme over hele landet.

Det er et must i et velfærdssamfund. Derfor er vi også nødt til at skabe nogenlunde lige muligheder for at finansiere dette. Det er, hvad det mellemkommunale udligningssystem skal råde bod på – og det gør det i det omfang, man politisk ønsker det.

De rige fra hovedstaden

Velstand er et relativt begreb, men hvis man definerer de velhavende kommuner som dem, der har et indkomstgrundlag over landsgennemsnittet, og de mindre velhavende eller ligefrem fattige, som dem der ligger under landsgennemsnittet, ja, så er det sjovt nok således, at de velhavende stort set alle bor i hovedstadsområdet, herunder også de borgere der bor i de fem borgmestres kommuner.

Omvendt befinder, stort set, alle de mindre velhavende kommuner sig i provinsen, spredt ud over det ganske land.

Så kommunerne i hovedstadsområdet må stort set alle betale til kommunerne i provinsen. Det er borgmestrene i hovedstadsområdet naturligvis sure over. Der er som nævnt undtagelser. Eksempelvis Bornholms Kommune i hovedstadsområdet, og Fanø Kommune i Jylland. De ligger henholdsvis under og over det gennemsnitlige indkomstgrundlag.

På Fanø glæder man sig imidlertid over at være så privilegeret at have en velhavende befolkning, der kan klare sig selv. I hovedstadsområdet brokker man sig. Ganske interessant må det nok siges. Her i Jylland kalder vi dem for Liga Øst med en association til Liga Nord i italiensk politik.

Ikke til deres ære

Hovedstadsudligningen fungerer på samme måde som den mellemkommunale udligning. Den blev skabt omkring 1938 som en ordning for dengang kun København, Gentofte og Frederiksberg kommuner. Sidstnævnte to kommuner havde velhavende borgere, og København det modsatte. Men i dag er dette som nævnt ikke længere tilfældet. Alle er relativt velhavende, og til lykke med det til alle 29 minus én.

Hvad man i dag skal med en rigmandsklub af den størrelse, der sidder og omfordeler sine egne borgeres skattebetalinger, må undre. Borgmestrene begrunder det således: »For det første betaler kommunerne selv for ordningen. For det andet har vi helt andre udfordringer med hjemløse, stofmisbrugere og andre socialt udsatte. Derfor vil det være hamrende asocialt at stjæle pengene fra den interne udligningsordning i hovedstadsområdet.«

Jeg tror, at disse ord fra borgmestrene taler for sig selv, men ikke til deres ære.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Hvem skal passe på dig om 50 år, Sophie Løhde?
Carina Hansen, sygeplejerske på Hjerteafdeling Y20, Frederiksberg Hospital, Frederiksberg C
Som hospitalsansatte sygeplejersker på et sengeafsnit kæmper mine kolleger og jeg dagligt en indædt kamp for at levere en pleje og behandling, som skaber mening og tryghed for den enkelte patient.
Debat: Ingen kæmper hårdere for grønne biler
Rasmus Nordqvist, klimaordfører, Alternativet
Klimakrisen kalder på langt mere klimavenlige transportformer, end vi har i dag. Vi skal have billigere elbiler, grøn firmabilskat og stop for salg af benzin- og dieselbiler i 2025.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Falck fyrer 570 medarbejdere i Danmark

Redningskoncernen Falck siger farvel til 570 medarbejdere inden for patienttransport. En tilspidset konkurrencesituation er forklaringen, lyder det fra Falck, som outsourcer området i stedet. Finans
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Fyr direktøren og bestyrelsen for DR

Lars Boje Mathiesen
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet.

Debat: Putin rammer sine fjender både i og uden for russisk område

Bjarne Kim Pedersen, forfatter, fortæller og blogdigter, Otterup
Der er kræfter østfra, som holder øje med, hvad man laver, når man blander sig i debatten og forsøger at få rettet opmærksomheden mod krigen i det østlige Ukraine.
Annonce
Bolig
Se billederne: Dødsbo blev ombygget for 4,8 mio. kr.
Parret Pernille Frandsen og Thomas Hansen faldt for en funkisvilla fra 1933 med udsigt over Vejle. Men de måtte sande, at huset – et dødsbo – skulle laves helt om for at passe til deres familieliv med to hjemmeboende børn, så projektet kom til at tage to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her