Onlinedemokratiet er beskidt
»Kan vi ikke give 115 millioner til at sikre, at Helle Thorning-Schmidt bliver ramt?« Sådan lyder den mest ”likede” kommentar til Ekstra Bladets artikel ”Danmark giver 115 mio. til ebola-indsatsen”. Og jo længere, man går ned i kommentartråden, jo værre bliver det. Debatten går fra at være forsimplet til fordummet til decideret fortabt.
Alt for mange steder er onlinedemokratiet i dag som et beskidt toilet. Det er uindbydende udefra, ubehageligt at opholde sig i, og man går deprimeret derfra.
Hvad mon den danske demokratifortaler Hal Koch (1904-1963) ville sige til det? Koch var fortaler for samtaledemokratiet med vægt på gensidig respekt og forståelse og advarede samtidig mod demokratiet som et slagsmål, hvor den stærke tryner den mindre stærke. Mit bud er, at Koch ville vende sig adskillige gange i graven, hvis han eksempelvis kunne følge med i Ekstra Bladets såkaldte Nationen. Han ville beklage, at online-”demokratiet” mere er et online-skænderi, hvor vi, i stedet for at arbejde os ind på hinanden, arbejder os fra hinanden.
Han ville desuden være god læsning for netop de mennesker, som suger substansen ud af vores fælles debat og gør den til legeplads for evindelig virtuel slåskamp.
Nu kan man indvende, at ethvert menneske har sin ytringsfrihed, hvorfor vi andre ikke skal blande os i, hvordan den bruges. Hertil vil jeg sige, at enhver må ytre sig fandenivoldsk, men vi andre må også minde om, at debatten bør føres i gensidig respekt. For vi skal huske, at demokratiet er vores fællesareal.
Ligesom man ikke sviner vores parker til, bør man heller ikke svine vores fælles demokratiske areal til.
Der er intet, absolut intet, som legitimerer, at vi taler grimmere til hinanden på nettet end i forsamlingshuset. Som min gamle dansklærer sagde: »Skal du bande ad os andre, så bliver det ikke foran os andre. Men du er velkommen til at gøre det derhjemme«.
Gensidig respekt
Online-demokratiet er stadig ungt. Det kan blive en unik demokratisk platform, hvor alle får deres stemme hørt, og hvor vi nærmer os hinanden. En gylden regel kan hjælpe os derhen: Gå altid efter bolden, aldrig efter manden. For som Hal Koch skriver i sin bog ”Hvad er demokrati?” (1960):
»Dette er demokrati. Det er samtalen (dialogen) og den gensidige forståelse og respekt, som er demokratiets væsen«.
Kære svovlende online-debattør bag skærmen, vær rar at huske på de ord, før du næste gang sviner vores fælles demokratiske debat til.