Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ulyksalig humanioraplan

I den vestlige verden leverer de kreative erhverv (museer, film, design, musik, bøger osv.) et bidrag til samfundsøkonomien, der langt overstiger andre sektorers bidrag. Samtidig udgør de det område, der er i størst vækst.

I Danmark er 6-7 pct. af alle job relateret til denne branche. Dertil kommer det meget betydelige antal arbejdspladser inden for andre grene af arbejdsmarkedet, som udfyldes af kandidater med uddannelser inden for det humanistiske og kreative område. Kompetencer, som er efterspurgte over en bred kam og bidrager påviseligt til udvikling, bundlinje og kvalitet. Statistik savnes ikke jf. regeringens vækstplan for kreative erhverv.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsens plan om at tilpasse universitetsuddannelsernes output af kandidater til arbejdsmarkedets og samfundets behov følger råd fra bl.a. Produktivitetskommissionen, hvis analyser og prognoser baserer sig på økonomiske kalkuler og data, der kun repræsenterer en lille del af samfundet.

Kalkulerne har tilsyneladende slet ikke blik for humanioras og de kreative erhvervs centrale plads i samfundsudviklingen. Derfor skal ikke mindst de humanistiske fakulteter holde for, når 25 pct. af studiepladserne på kandidatuddannelserne skal fjernes over de næste fire år.

En række fejlantagelser

Der ligger for mig at se en række fejlantagelser til grund for denne ulyksalige plan. Den første er, at de kreative erhverv ikke udgør en kraftig motor i samfundsudviklingen. Statistikken viser det modsatte. Den anden er, at den studerende, der ikke får plads på sin ønskede humanistiske uddannelse, vil have ingeniørstudiet eller lignende fag som sit andet naturlige studievalg.

Det er ikke sandsynligt. Den tredje er, at ledigheden blandt humanister er højere end blandt andre kandidater. Det er den kun marginalt. Den fjerde er, at samfundet om 10 og 20 år vil have brug for flere ingeniører og færre med humanistisk og kreativ baggrund (og at økonomisk vækst overhovedet vil indfinde sig). Scenariet kan ikke dokumenteres.

Ministeren bør tænke sig alvorligt om, inden hun fører dimensioneringsplanen ud i livet. Uden tæt dialog med de videregående uddannelser om, hvordan en eventuel tilpasning kan foregå, kan vi ende med et samfund, som vil være i underskud for de humanistiske og kreative kompetencer, som fremtidens arbejdsmarked og som avancerede videnssamfund altid har brug for.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Niqab-forkæmper taler med to tunger
Kamal Ahmane
Forretningsmanden og politikeren Rachid Nekkaz støtter de mest åbenlyse symboler på kvindelig undertrykkelse: niqab, burka og burkini.
Debat: Hvor er de unge oprørere?
René Holm Hanssen
Unge kan med rette have en fornemmelse af, at de skal tilfredsstille forældre, venner, staten, politikere m. fl. – og at dét er livsprojektet, der går forud for deres egen måde at være i verden på, at finde fodfæste og en egen mening.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Annonce
Annonce

Debat: Strøm tænder håb for millioner

Thomas Gringer Jakobsen
Alene siden 2010 har 40 lande nået målet om at give hele befolkningen adgang til elektricitet. Faldende priser på solcelleteknologi har sat ekstra gang i udviklingen.
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her