Nyt ankesystem
JP havde 12/10 en fin artikel, der påviste, hvordan syge af kommunerne fradømmes sygedagpenge, fordi kommunerne finder dem for raske, og a-kasserne bedømmer dem til at være for syge til at få dagpenge. De syge falder mellem to stole. Rigsrevisionen bekræftede i februar, at kommunerne fortolker sygedagpengeloven til egen økonomisk fordel.
Tre socialdemokrater blev citeret for i denne sammenhæng at glemme de syge, se bort fra realiteterne, og forsvarede systemet:
Minister Mette Frederiksen mener, at ingen syge skal stå uden forsørgelse.
Leif Lahn, folketingsmedlem, mener, at det er kommunernes ansvar, at folk ikke kommer i klemme i lovgivningen.
Borgmester og formand for kommunernes arbejdsmarkedsudvalg Jacob Bundsgaard: »Vores folk støtter sig på lægefaglige vurderinger – og hvis man er uenig i afgørelsen, har vi stadig et ankesystem.«
Indirekte peger Jacob Bundsgaard meget præcist på problemet – der findes ingen fælles ankeinstans, når kommuner og a-kasser bedømmer sygdom forskelligt.
Kommunerne har ét ankesystem, a-kasser et andet system, og når disse store organisationer slås om ansvaret, kommer de syge i klemme.
Der burde være en fælles instans, som kommuner og a-kasser benytter, når de finder, at ”den anden organisation” har pligten til at forsørge, så ingen kommer i klemme i lovgivningen.
Det kræver blot et politisk initiativ, hvor juraen bedes bragt på plads. Hvornår kommer der handling? Initiativet kunne passende komme i uge 43, når fokus er på kræftpatienter.