Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Vi savner organdonorer

EU’s organdonationsdag i dag er en god lejlighed til at gøre status på de paradokser, der er forbundet med organdonation i Danmark: Paradokset i, at 87 pct. af os siger, at vi er positive over for organdonation, samtidig med at det kun er knap 21 pct., der har tilmeldt sig donorregistret.

Paradokset i, at mennesker dør, mens de venter på et organ, samtidig med at raske, livgivende organer ikke bliver brugt, når de kan. Ved udgangen af 2013 ventede 421 danskere på et nyt organ. Samme år døde 32 danskere på venteliste, og vi havde det laveste antal afdøde donorer de seneste 10 år.

Alligevel har spørgsmålet om organdonation i lang tid ikke været en politisk prioritering. Debatten har primært handlet om etikken for de afdøde i stedet for praktikken i at holde de levende i live.

Organdonation er ikke bare en etisk diskussion. Det er en sundhedspolitisk opgave. En opgave, der sikrer livet for dem, der lever med en livstruende sygdom. Et behandlingstilbud, der kun kan tilbydes, når der er nok organer til rådighed. Derfor er der brug for politisk handling. Derfor er der brug for ikke bare mere, men bedre oplysning for at få flere danskere i donorregistret.

Det er positivt, at den nationale handlingsplan for organdonation, der blev vedtaget i juli i Folketinget, endelig gør noget ved det underprioriterede sundhedsområde.

Der er mange gode intentioner i handlingsplanen: Vi vil fremover blive spurgt, om vi vil være donorer, når vi logger ind på offentlige hjemmesider, der vil blive større fokus på at identificere mulige donorer på sygehusene og på at få flere levende donorer, og vi vil få en årlig organdonationsdag.

Overordnet mangler der målsætninger for, hvordan vi både får donationsraten op og får flere danskere i donorregistret. Ligesom det ville have været et stærkt initiativ at kræve, at alle skoler og gymnasier skal undervise i organdonation, så vores ungdom bliver tilskyndet til at tage stilling til organdonation på et oplyst grundlag og får aflivet de sædvanlige myter.

For bedre oplysning vil give flere donorer, som i sidste ende vil give flere organtransplantationer til de mennesker, som enten dør på ventelisten, eller som nyresyge venter i mange år placeret på livets sidelinje, mens de venter på det telefonopkald, der fortæller, at der er en nyre klar til dem.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.