Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

En grundlovssikret ret blev trådt under fode

Politiet afbrød denne Israel-Gaza-fredsdemonstration i København foran Christiansborg arrangeret af Dansk Zionistforbund, Frit Iran m.fl. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Polfoto

Det er chokerende og uacceptabelt, når man oplever, at man ikke kan færdes frit og deltage i lovlige demonstrationer.

25/7 deltog jeg i en anmeldt Israel-Gaza-fredsdemonstration i København foran Christiansborg arrangeret af Dansk Zionistforbund, Frit Iran m.fl.

Derefter ville jeg tage lige hjem, men det viste sig, at det var andre end mig, der bestemte over mig og min færden. Disse kræfter fik lov at afskære mig – og andre – muligheden for selv at bestemme.

To demonstrationer samtidig

Ved starten blev vi orienteret om, at den israelske ambassadør i Danmark ikke kunne tale, da man ikke kunne beskytte ham.

Det, synes jeg også, er helt uacceptabelt. Efter ca. 40 minutter ved den fjerde taler fik vi af politiet at vide, at vi alle skulle gå ind i den lukkede slotsgård og her afvente afhentning med politiets blå bus, en gruppe ad gangen. Det ville tage tid, og vi ville blive sat af forskellige steder i København.

Politidirektøren havde givet tilladelse til, at de deltagende personer, hvoraf de fleste var jøder og/eller venner af Israel, afholdt fredsdemonstrationen foran Christiansborg, men han havde så også givet lov til, at venner af Gaza inkl. Hamas-sympatisører på samme tid afholdt demonstration på Rådhuspladsen.

Politiet blev chikaneret

Typisk for vores tid skete der det, at en del unge uromagere gik stærkt truende og aggressivt hen mod vores gruppe og råbte »ned med jøder, fucking jøder« osv. Politiet reagerede til min overraskelse nærmest ikke.

Måske skal der rent lovgivningsmæssigt mere til, for at politiet kan gøre noget. I så fald bør noget ændres af politikerne. Politiet fandt sig desuden i forskellige former for chikane.

Det hører ikke hjemme i en demokratisk retsstat, at politiet ikke kan beskytte almindelige borgere som mig, der ønsker at deltage i en lovlig demonstration.

Det har vi set i stigende grad i gadebilledet i de senere år. Her har vi også brug for en lovstramning eller som minimum en ændret vejledning.

Det hører ikke hjemme i en demokratisk retsstat, at politiet ikke kan beskytte almindelige borgere som mig, der ønsker at deltage i en lovlig demonstration, og det er heller ikke okay, at de deltagende skal frygte overfald bagefter, når de skal hjem.

Den helt forkerte løsning

Politiet valgte den letteste, men helt forkerte løsning.

Det var os, de fredelige, der skulle afbryde arrangementet og tage med politiets bus for at komme sikkert hjem. Det burde have været truende og ufredelige personer, der fik besked på straks at forlade området. Og som, hvis de havde været truende eller ikke straks efterlevede instruktionerne, skulle have været anholdt og have fået bøder.

Hvorfor tillod politidirektøren i øvrigt en demonstration af personer, man ved, kan finde på at angribe jøder og Israel-sympatisører, samtidig med at der kort fra dette sted bliver afholdt en fredelig Israel-venlig demonstration, når man ikke har mandskab nok?

Brug for en lovændring

Vi har brug for en lovændring, der beskytter afviklingen af lovligt anmeldte demonstrationer mod chikane, trusler og vold fra personer, der vil forhindre forsamlings- og ytringsfriheden og gøre de deltagende bange for både at deltage og gå hjem bagefter.

Jeg trodsede dog faren, fordi jeg fandt det for ydmygende at hoppe på bussen, men det føltes nu også ydmygende at gå igennem Københavns gader og måtte se sig over skulderen. Jeg tog en anden trøje på efter råd fra en flink betjent, så der var mindre risiko for at blive genkendt af de unge voldsfikserede mænd.

Det var forkert, at de vandt slaget, mens vi andre måtte tie, bøje nakken og liste hjem.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Folk siger, at de veluddannede drikker

Henrik Jensen
Men de siger ikke, hvorfor de veluddannede drikker. Måske er det en dårlig vane fra studietiden, for de unge drikker ad Pommern til, mens de læser. Jo længere uddannelse, jo mere druk.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Til grin med dit affald

Mikael Jalving
Kunne man ikke få blot én af landets utallige journalister til at undersøge, hvorvidt affaldssorteringen egentlig fungerer i de danske kommuner?

Blog: DF bør melde sig ind i kampen

Morten Løkkegaard
Det politiske kaos i Storbritannien efter brexit betyder, at danskerne har gennemskuet konsekvenserne af dansk enegang i Europa.

Kommentar: Folk siger, at de veluddannede drikker

Henrik Jensen
Men de siger ikke, hvorfor de veluddannede drikker. Måske er det en dårlig vane fra studietiden, for de unge drikker ad Pommern til, mens de læser. Jo længere uddannelse, jo mere druk.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her