Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Dem, de andre ikke vil lege med

»Danskerne går i en bue uden om handicappede«, stod der i Jyllands-Posten og mange andre medier for nylig. Og det er nemt at blive forarget og tage afstand fra de mennesker, som bærer på sådanne holdninger. Men det her handler ikke om onde og indskrænkede mennesker, det handler om en forfejlet og mislykket inklusionspolitik.

Artiklens øverste billede
Jyllands-Posten bragte 2/7 artikler om fordomme og handicappede, som den 64-årige Hans Jørgen Møller. Han oplever ofte, at andre mennesker undgår at komme tæt på ham. Arkivfoto: Nikolai Linares

Det Centrale Handicapråd har netop offentliggjort et litteraturstudie, som samler op på de seneste års danske og internationale studier i holdninger til mennesker med handicap.

Og undersøgelsens konklusioner ramte pressen med et kæmpe brag: »Danskerne går i en bue uden om handicappede«, stod der at læse i Jyllands-Posten og mange andre medier.

Resultatet er ikke overraskende, for vi kender jo godt de undersøgelser, som ligger bag. Og de viser samstemmende, at der er et tydeligt hierarki i den måde, som folk i almindelighed opfatter og forstår forskellige handicapgrupper på.

Undgår de anderledes

Jo tydeligere funktionsnedsættelsen ses, jo mere afvigende personens udseende og adfærd er, desto sværere har folk i almindelighed ved at håndtere mødet med en handicappet person. Den typologi placerer spastikere som dem, mange undgår og har rigtig svært ved at opføre sig naturligt og ukompliceret overfor.

Det er nemt at blive forarget og tage afstand fra de mennesker, som bærer på sådanne holdninger. Men det her handler ikke om onde og indskrænkede mennesker, det handler om en forfejlet og mislykket inklusionspolitik.

Det gavner ingen at gå på jagt efter syndebukke eller pege fingre ad fortiden.

De selv samme undersøgelser viser nemlig, at de personer, som har haft lejlighed til at møde, gå i skole med, arbejde sammen med eller hvad relationen nu har været til en handicappet person, ikke bærer på disse negative holdninger.

Den på samme tid enormt enkle og enormt komplicerede medicin mod disse forudfattede holdninger er at lade mennesker med og uden handicap mødes. I det møde fordamper fordomme som dug for solen.

Mødes for sjældent

Men mennesker med og uden handicap mødes alt, alt for sjældent. Vi har i alt for lang tid og i alt for høj grad accepteret et samfund, som segregerer mennesker med handicap fra ”normalsamfundet”: specialbørnehaver, specialskoler, særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, beskyttet beskæftigelse og særlige boliger – et helt parallelsystem af institutioner og tilbud, som effektivt og bekvemt har sikret, at ”almindelige mennesker” ikke mødte ”sådan nogle”.

Det er denne ”ude af syne, ude af øje” -politik, vi ser resultatet af i disse holdningsundersøgelser.

Det gavner ingen at gå på jagt efter syndebukke eller pege fingre ad fortiden. Derimod må vi alle have blikket stift rettet mod at få det inklusionsprojekt, der nu er sat i søen, til at lykkes.

Der er meget fokus på inklusion i folkeskolen – og det er ekstremt vigtigt, at det bliver en succes. Men inklusionsdagsordenen er ikke kun en skoledagsorden.

Det handler også om inklusion i daginstitutioner, inklusion af unge med funktionsnedsættelser i de ordinære ungdomsuddannelser og på de videregående uddannelser, flere handicappede ud på arbejdsmarkedet, opgør med de institutionslignende boligreservater for mennesker med handicap etc.

Vi har simpelthen ikke råd til at fejle. Hvis vi ikke hvert femte år skal se nye holdningsundersøgelser, som viser nøjagtig det samme, som det vi ser nu, er der kun én vej frem – og den hedder: fuld fart på inklusionsarbejdet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.